Здравейте и добре дошли в блога на MAKE THEM…!

Тук искрено вярваме, че всяка презентация има силата да накара хората да направят нещо (от там и името “Make them…”).

Дори и неумелите, непохватни, пълни с булети, претрупани с текст, неясни откъм смисъл, нелепи откъм дизайн, равнодушно поднесени и отегчено изслушани презентации ни карат да направим нещо – най-често нещо такова:

Другият тип презентации, които по-рядко виждаме, но никога не можем да забравим – онези с трогващата история, въздействащите изображения, ясното послание, емоционалният говорител – те имат силата да променят света.

MAKE THEM… е пространство за презентации, които променят света.

Създадохме го, за да търсим заедно отговор на въпроса как се раждат те, ще ви срещаме с опитни презентатори, ще експериментираме и ще откриваме - понякога нови неща, а понякога и отдавна забравени.

А и защото ни писна от скучни презентации!

Дени: Make them... feel!

"Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите" каза лисицата на Малкия принц. И точно като нея Дени (Деница Михайловска) се е нагърбила с търсенето на нелеки отговори на важни въпроси:

Кои истории оставят публиката без дъх? А кои я натъжават? И как с нашите презентации по невидим за очите начин да достигнем директно до сърцата на хората, пред които говорим?

Запознайте се с Дени, която ежедневно надниква в невидимото, за да ни накара да почувстваме.

А иначе говори чужди езици, спасява изоставени хъскита, губи ги и пак ги намира, кара колело, катери върхове, танцува и се смее - и всяко от тях като за последно.

Криси: Make them... see!

Око да види... Това е то! Друго Криси (Кристин Ликаса - Райкова) не признава. Защото е наясно, че готините слайдове не водят задължително до добра презентация, но лошите със сигурност водят до лоша, независимо от ораторската дарба на презентатора.

Затова, за да върви невидимото, трябва да сме си написали домашното по видимото. И нейният трънлив път в MAKE THEM... е да отваря очите ни за красивото, да ни учи как да улавяме палитрата на живота и да разказваме истории без думи; да пленяваме въображението и да предаваме посланията си.... с по една идея на слайд.

Когато не мисли за визии на слайдове, Криси прави дизайн по всички направления, учи банда тинейджъри как да се оправят с живота (или беше обратното?), свири на китара, пише музика и мечтае най-накрая да посети роднините си в Етиопия, за да види наистина ли от там е наследила вироглавието.

Мишо: Make them... think!

Защо всичко е наопаки в презентациите? Това го мъчи Мишо (Михаил Стефанов), който още от първия ден на MAKE THEM... надува главите на всички, че най-важното не е нито видимото, нито невидимото, ами добре планираното.

Внимателната подготовка и стратегията на всяка презентация са неговата страст. Или с думи прости: "Защо, аджеба, я правим тази презентация". И да, най-вече "аджеба".

Най-любимо му е да говори за измерими цели, после и за това как работи мозъкът, а и за технологията на креативността - или защо често най-яките идеи се раждат в тоалетната.

Иначе е съпруг на красива жена, татко на две приказни дъщери и мечтае да има мъжка средноазиатска овчарка. Свири на няколко инструмента, най-обича да прави десерти, после да си ги яде, а след това гузно да се мъчи да ги изгори с джу-джицу или на планина от време на време.