PowerPoint на практика: цветове

with No Comments

cover
Как избирате цветовете за презентацията си? Избирате иконката Shape Fill и на случаен принцип взимате цвят от падащото меню и така всеки път. Ако отговорът е да, то значи и слайдовете ви приличат много на този:

passwords14-mimikatz-5-1024

Не се отчайвайте! Прочетете статията до край и ви обещавам, че с тези знания вече няма да правите същите грешки и качеството на дизайна ви ще се подобри значително.

НАПРАВЕТЕ СИ ПАЛИТРА

Първото, с което препоръчвам да започнете, е да изберете два до три цвята и да се придържате към тях през цялата презентация. Ако използвате повече от три цвята, трябва да подходите умело и предпазливо. Но ако разчитате на сигурното, направете следното: изберете един цвят с неговите два или три нюанса (по-тъмен и по-светъл тон на цвета) + контрастен на него цвят. Това ще внесе консистентност и ред в слайдовете. Нюансите се използват за редовната информация, което дава възможност на контрастния цвят да подчертае важните моменти.
1

Не се чудете много, палитра може да си изберете в моя любим сайт: http://www.colourlovers.com/ . Тук можете да потърсите палитра по произволна ключова дума и ще ви излязат безрой много варианти, които отговарят на настроението на желаната от вас тема:
2

След като си харесате палитра и кликнете върху нея, ще ви излезе страница с кода на всеки отделен цвят, който да използвате. По-долу ще стане ясно как да си я прехвърлите в PowerPoint.
3

Shape Fill

Влезте в PowerPoint и ще видите бутонa Shape Fill – намира се в горната дясна половина от менюто над слайда. Кликнете върху него и ще излезе падащо меню с опции. Първата опция е Theme colors, където има няколко цвята с техните нюанси. Можете да изберете от тях и това е възможно най-лесният вариант. Сега обаче се учим как да изберем по-красиви и подходящи цветове, които да си отиват помежду си. За това продължаваме надолу със Standard Colors. Тези цветове са по-ярки и изразителни. От тях също може да се възползвате, стига да се комбинират добре. Следва Recent Colors, където ще стои всеки нововъведен цвят, което е огромно улеснение. Опцията No Fill се използва за премахване на какъвто и да е цвят от обекта (текст или шейп). След което функцията, която най-много ни интересува е More fill colors.
4
От нея излиза меню, в което има по-прецизни настройки на цветовете. Тук има Standard палитра, което е по-широк спектър от цветове и Custom, където цветовете могат да се променят както си решите. В Custom виждате как цвета има код от три цифри. Тези три цифри са комбинацията от количеството Red, Green и Blue (RGB). Когато сте избрали цвят от colourlovers, остава да въведете кода на цвета в това меню и ще имате вече желания цвят в програмата.
5
Ако решите след това, можете да затъмнявате или изсветявате цвета.
6
Можете още да правите цвета прозрачен.
7

След като сте въвели всички цветове те ще стоят в Recent Colors и избирането им няма да е бавно както при първото въвеждане. 8

И един последен съвет за цветовете:

Проверявайте дали се четат добре цветовете.

Ако са прекалено бледи или ярки, има възможност на проектор или друг екран да излязат зле. Жълтият цвят например, най-често прави проблеми. Светлите тънки букви на черен фон пък изчезват и трябва да се уголеми размера им, за да се повиши четимостта.

След като знаете всичко това, смело напред в света на цветовете!

Leave a Reply