Инфографиката на Make them… оживя в Музейко!

В нашия малък, но смел екип винаги сме били на мнение, че да правим щури неща винаги си е заслужавало. Особено когато става дума за презентации. Все пак, нашият Мишо е говорил на TED за тоалетни, пренасяйки лично два броя на сцената. Щуро или не, това грабна вниманието на публиката от раз и ги накара да се замислят сериозно върху темата за училищните тоалетни. Подобни начини да създаваме незабравими моменти в презентациите има хиляди, въпросът е да имате желанието, да го превърнете в идея, която след това да си направите труда да осъществите. Точно както както направихме ние, за да създадем жива инфографика по време на Science party-то в Музейко.

Визуализация на данни и човешкият мозък

DSC_0718

Инфографиките са ни страст, особено на любимата ни Кристин, арт директор в Make them. Може да не е много по приказките, но дадете ли ѝ цветове, шрифтове и визии, прави чудеса. Визуализацията на данни е тема, която силно ни вълнува, защото е изключително интуитивен и креативен начин да представяме цифри и статистики, без това да е скучно. Човешкият мозък пък е тема, която е също толкова интересна и необятна, колкото са и възможностите на мозъка. Затова запретнахме ръкави и започнахме да мислим за инфографика за човешкия мозък, която да представим в Музейко.

4 килограма орехи

DSC_0736

Казахме си, че дигитална инфографика с факти за човешкия мозък можем да направим със сигурност. Но това, което ни даде истинско вдъхновение, беше хрумването, че всъщност инфографиката може да оживее, ако се направи като инсталация – на ръка, с “живи” материали, с реални пропорции. Затова се въоръжихме с моливи и хартия и започнахме да рисуваме. После си избрахме основният материал, с който да изобразим фактите за мозъка – орехи. Купихме 4 килограма, ползвахме по-малко, но пък оползотворихме и черупките. Правихме две предварителни принтирани проби, след като бяхме готови с дизайна на паната, върху които оживя инфографиката. А накрая Кристин и помощниците ѝ работиха цял ден, въоръжени с търпение и силиконов пистолет, докато подредят всяко орехче на мястото му.

DSC_0745

Резултатът

DSC_0847

Съвсем нескромно ще заявим, че резултатът надмина очакванията ни – не само, че се получи красиво и интересно, но и през цялото време имаше хора, които се спираха, снимаха и коментираха живата ни инфографика. Най-хубавото беше обаче, че всъщност хората успяха не просто да прочетат факти за мозъка, но да си ги представят, да използват въображението си, обработвайки информацията, и да запомнят новите знания. Ето затова си струва да се направи визуализация на данни. А ако искате да видите инфографиката ни и да научите повече за визуализацията на данни, може да се запишете за обучението ни през юни. Пълната галерия от снимки на живата ни инфографика ще откриете във фейсбук страницата ни.

DSC_0838

 

Leave a Reply