Психологически принципи в дизайна (част 2)

with No Comments

Съвсем целеустремено продължаваме с психологията в дизайна. Най-вече, защото дизайнът е предназначен за хората. Когато публиката ви не са ваши близки приятели, е по-трудно да направите връзка с тях – да разберат хумора ви, да ги развълнувате. Като резултат често се случва човек да се чуди защо остава неразбран и презентацията му изглежда скучна. Потапяме се в още малко психология на дизайна, за да се усъвършенстваме.

Психология на цвета

cvetove
Цветът има силно отражение върху психиката, затова опитните дизайнери го използват доста умело. Вместо да изберете палитра, която лично ви допада, помислете как тя ще въздейства на зрителя. Дори и да сте добри в комбинирането на цветовете, това не означава, че цветовият код ще съответства на настроението, което целите.
Най-общо казано цветът въздейства на емоциите и ги направлява. Ето как звучат цветовете в усещания:

  • Черно – изтънченост и сила
  • Бяло – чистота, изтънченост, добродетелност
  • Червено – кураж, сила, надмощие, може да стимулира апетита
  • Синьо – спокойствие, мир, доверие, сигурност
  • Жълто – оптимизъм, щастие
  • Зелено – баланс, устойчив растеж
  • Лилаво – царственост, духовност, лукс
  • Оранжево – доброжелателност, комфорт, храна
  • Розово – спокойствие, женственост, сексуалност

Помнете, че емоционалната реакция на хората към цветовете може да се сменя от културния или религиозния произход. Горният списък съответства на западната култура.

Законът на Хик

hicks-law
Законът на Хик изучава колко дълго човек взема решение. Ако хората имат голям избор, им отнема по-дълго време да вземат решение. Понякога им отнема толкова много време, че се отказват да решат, понеже бремето става прекалено тежко за носене. Ще видите как в някои ресторанти менютата са кратки, точно за да не натоварват клиентите си.
Тази идея може да се използва и в дизайна. Например при дизайн на уеб сайт, хубаво е да има точно толкова опции, колкото са необходими. Също и при така наречение calls-to-action. Няма смисъл да карате хората да правят пет неща едновременно. Целете се да привлечете вниманието към едно или две неща, но качествено. Наример, ако имате слайд за даряване с главен call-to-action: Дарете днес – обадете се на (888) 888-8888, можете да си позволите най-много още един, който да казва: Следвайте ни във фейсбук!

Бръсначът на Окам

occams-razor-design1 Бръсначът на Окам ни казва, че най-простичките решения са почти винаги най-важни. Въпреки че това е по-философска идея, тя лесно може да бъде приложена в дизайна. Начинаещите студенти по дизайн имат склонноста да създават сложни дизайни с много елементи, за да покажат креативност. Но ще откриете, че те не са пригодени за лесно използване от хората.
Ако се опитвате да натикате всичко възможно в страница на уебсайт, хората ще бъдат засипани с информация, ще се затруднят как да използват сайта и ще се откажат. Ако се колебаете накъде да тръгне дизайнът, какъвто и да е той, бъдете спокойни, че винаги можете да разчитате на простичкото решение.

Психологията има голямо значение в ежедневието ни, но като дизайнери на собствените си презентации, можем да вземем мъдрост от там и да я използваме. Отделяйки внимание на тези детайли бързо ще започнем да се открояваме от останалите с добре изпипан и ефективен дизайн.

Leave a Reply