Procrastination или как отлагането се превръща в идея за TED

Кога за последно отложихте нещо, което знаехте, че трябва да свършите, но така и не ви дойде музата? Е, не сте сами и то изобщо. Тим Ърбан е блогър, който има същия проблем като около 99% от хората – обича да отлага нещата до последно, особено тези, които изискват най-много работа. Той превръща обаче тези свои преживявания в блог, а оттам получава покана да говори на TED за изкуството да отлагаш нещата.

Включвам го в рубриката “Любими презентации”, защото няма как да не го харесваме! Ето 3 причини защо да не отлагате гледането на тази презентация (дори заради нея да се наложи да отложите нещо друго!):

Тим е адски увлекателен разказвач на истории, a.k.a. storytelling to die for

Неслучайно първата причина, поради която Тим попадна в сектор “любими” е умението му да разказва истории. Началото на презентацията му започва директно с история, благодарение на което той пропуска няколко неща: не се налага да се представя и това да отнеме от енергията на публиката, грабва вниманието от раз, защото кой не се асоциира с история за крайни срокове, за които се класира в последния момент, и без изобщо публиката да се усети, вече ѝ е влязъл под кожата. 10/10 за Тим!

Тим не е дизайнер и му личи

В презентацията ще видите няколко слайда и то в ключови моменти, които са рисувани на ръка от Тим и показват, че той е всичко друго, но не и дизайнер, нито пък художник. Картинките са надраскани на ръка. И са просто перфектни. Не е нужно човек да е дизайнер, за да е креативен, нито пък е нужно да е дизайнер, за да прави хубави презентации. Посланието на Тим чрез картинките е “аз говоря по тема, близка до всяко човешко същество, и не се правя на голямата работа”. Отново в десятката.

Тим говори простичко и стреля право в сърцето на публиката

Често чуваме въпроса “Как да грабна вниманието на публиката с моята презентация, след като не знам какви хора ще са в нея?”. Е, Тим със сигурност не познава всеки човек от публиката на TED, а тя със сигурност събира всякакви хора – на различна възраст, с най-различни професии и интереси. Ключът е в простотата и автентичността. Когато човек разбира от това, за което говори, и е прекарал много време с темата си, често залита към сложен начин на изказване, таблици, цифри и статистики. Гениалните неща обаче са простички – да говориш на език, разбираем за всеки, да обясниш твоята така сложна тема по най-лесния и забавен начин. В резултат се получава един “клик” – публиката се увлича, разбира, забавлява се и…. помни. Да, запомня. А не е ли това най-важния резултат от презентацията? Да може всеки човек да отнесе нещо от нея вкъщи. Приятно гледане!

 

 

Leave a Reply