Психологически принципи в дизайна (част 1)

with No Comments

Психологията е навсякъде, включително в дизайна. От нея разбираме, че червеният цвят е подходящ за ресторанти заради способноста му да предизвиква апетит или че контрастът кара умът да помни обекта по-дълго. Не можем да пренебрегнем психологията като презентатори, още повече че принципите на човешкия ум ще повлияят на реакцията и взаимодействието с вашия дизайн. 

Ефектът фон Ресторф

Според Ефекта фон Ресторф, колкото по-абсурден е един обект, толкова по-вероятно е да изпъкне и да бъде запомнен.
Тази теория е тествана от Хедуиг фон Ресторф през 1933, като група хора гледат към списък с подобни обекти. Ако един обект е изолиран, например подчертан, след това било доста по-лесно за отделния човек да си спомни за него в сравнение с останалите обекти.
Принципът може да бъде приложен в дизайна по няколко начина. Ако искате да привлечете вниманието към определен обект, трябва да го изолирате с контрастен цвят, размер или разстояние.

contrast
Все пак, заради това че хората се фокусират върху изолирания обект, те помнят по-малко за цялата група. Имайте предвид това явление, когато се колебаете дали да подчертаете даден обект. Искате ли хората да помнят само него или останалите елементи са също толкова важни? Не подчертавайте елемент, ако останалите около него са еднакво важни и искате всички да бъдат запомнени.

Йерархията на нуждите на Маслоу.

Ето как подрежда Маслоу йерархията на нуждите ни:

6f524bb8e35084b643de1c3357c44ec1
Снимка: http://bit.ly/1XWMCcm

Пирамидата е създадена да покаже стъпките за постигане на себеактуализация. Преди някой да се почувства обичан, например, неговите физиологични нужди и нуждата за сигурност трябва да бъдат посрещнати.
Маркетолозите и дизайнерите могат да използват тази йерархия в рекламата и отношенията с обществеността. А вие като презентатори можете да го използвайте с вашата публика.
Когато правите презентация, използвайте тази теория, за да си създадете образа на публиката ви. Мислете за това къде в пирамидата е тя. Как може дизайнът ви да я мотивира да премине в следващата стъпка.
Можете да я използвате да предизвикате емоции и нужди, за да кореспондират с дизайна ни. Тези плакати на Salvation Army например предизвикват любов и принадлежност:

salvation-army-teen

Разпознаване на лица

Включването на човешки лица в дизайна ви е най-ефективната техника за привличане на внимание. Хората са дълбоко свързани с лицата, дотолкова че виждат лица дори там където няма, например на Луната или Марс. Още повече, изследванията показват, че човешките лица предизвикват разговори.

baby-1566615Тази идея може да бъде изпълнена по няколко начина.
Първо, можете да използвате лица, за да се свързвате с вашата публика. Просто сложете изображения с хора. По-вероятно е да привлечете погледите. Дори да не са човешки лица, но да могат да се асоциират с такива.
Можете да насочвате вниманието към посоката, в която гледа лицето. Изследванията показват, че хората следват погледа, по същия начин като стрелка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Използвайки изображения на лица, можете да предизвиквате емоции в публиката, без да е нужно да използвате думи. Има 6 универсални разпознаваеми емоции:
– Щастие
– Тъга
– Изненада
– Страх
– Отврат
– Ярост

Следвайки тези принципи веднага предизвиквате ефектът очакван от вас независимо от езиковите бариери.

Източник: http://justcreative.com/2016/04/13/7-psychology-principles-laws-to-apply-to-your-designs/

Leave a Reply