Съвети за по-добро разказване на истории (част 2)

with No Comments

В първата част на този пост вече дадохме няколко първоначални съвета за това как да подходим, когато разказваме истории, за да бъдат те с нужната мярка, да държат публиката в очакване и да владеят вниманието и интереса ѝ. Защото доброто поднасяне на историята е като подправките в ястието – винаги разбираме, когато не са подбрани правилно или не са по мярка.

Да започнем с конфликта

Точно така, да започнем с конфликта! Защо ни е нужен конфликт? Защото няма добра история, без да има “лош” в нея. Кофликтът в една история може да бъде проблем, с който се сблъсква героят, може да бъде противник, който да бъде надвит, може да бъде обстоятелство или казано накратко – може да бъде всичко, което променя историята и я насочва в неочаквана посока. Внимание обаче! Какъв конфликт ще подберем отново зависи единствено и само от публиката – тя трябва да може да се идентифицира с него, иначе историите ни нямат никакъв смисъл.

Говорете за неуспехите

Обикновено най-успешните лидери във всяка една област имат зад себе си безброй неуспехи, преди да пожънат големите успехи. Лидерите, с които обаче хората истински се идентифицират, са онези, които разказват за паденията си, за битките, които са водили, за лишенията. Защото всичко това ги прави реални и превръща успеха не в мираж, а в нещо напълно постижимо за всеки един човек. А това е нещото, което всеки слушател иска да чуе и в което иска да вярва.

Намерете страстта си и говорете за нея

Обикновено в презентациите ни разказваме истории, за да илюстрираме даден проблем, като го извадим от обичайния му контекст. Затова и често се появява въпроса “Къде да намеря интересни истории?”. Отговорът е – намерете страстта си, а с нея ще дойдат и историите. Преди 2 години започнах да карам колело на дълги разстояния – нещо, което се превърна в моя страст, без да съм го очаквала. Всяко едно пътешествие на велосипед ме обогатява с невероятни житейски истории, които често успявам да вплета в презентациите си. Страстта ни към нещо е извор на истинско вдъхновение, така че не я подценявайте ни най малко!

Снимайте се как разказвате историята

Добре, тук вече става неловко. Малко са истинските нарциси, които да обичат да се гледат на видео :-) Повечето сме срамежливи маргаритки и порозовяли от притеснение зюмбюли, дето хич не обичат да се гледат, особено, когато презентират или разказват история. Да, но… трябва. Пускайки си записа веднага улавяме няколко неща – колко жестикулираме, какви паразитни думи използваме, гледаме ли в публиката или гледаме в земята и куп други неща, които не сме подозирали, че правим. Така че пускайте смело камерата да записва – най-много да станете все по-добри с всяко следващо видео!

 

 

Leave a Reply