Запалихме и Фондация “Америка за България” по презентациите

with 1 Comment

“Ако до всяко добро същество, застане поне още едно, ех, тогава предвиждам такъв живот, че само си викам “Дано!” – това си тананикахме тази събота, когато започна обучението ни на Фондация “Америка за България”. Не само защото те имат невероятни проекти, за които скоро ще правят невероятни презентации, но също защото са един прекрасен и сплотен екип, който истински се вълнуваше от всяко ново нещо, което научи за презентациите.

Да работиш уикендите за 90% от хората е доооста неприятно. Но ако работата ти е да прекараш уикенда в компанията на хора, чиито очи заблестяват всеки път, когато научат нещо ново, си е съвсем друго нещо. Даже не бихме го нарекли “работа”, а по-скоро преживяване. Така се чувствахме по време на обучението за “Презентации, които променят света”, което направихме за Фондация “Америка за България”.

Започнахме с Мишо, който сподели защо всъщност подготовката на една презентация започва много преди да сме седнали на компютъра и колко е важно един презентатор да се интересува колкото се може повече от своята публика и колкото е възможно по-малко от себе си. Разбрахме също, че без да си поставиш цел за една презентация, няма защо да я започваш. Така де, ако не знаеш накъде отиваш, защо въобще си тръгнал?

11061219_1680295088874064_6837692472610293299_o

След Мишо, Дени се зае със задачата обясни защо редът е хубаво нещо, а структурата в нашите презентации – още по-хубаво. Най-емоционално стана обаче тогава, когато заговорихме за storytelling-а в презентациите. Потопихме се надълбоко в дебрите на мозъка, откъдето извират нашите емоции, за да разберем защо емоционалната връзка с публиката е толкова важна. Е, насълзихме малко очите, но трябваше емпирично да докажем, че емоциите имат място в презентациите, които променят света.

Брейнсторминг сесията след това вкара екипа на Фондация “Америка за България” директно в дълбокото. Генерираха толкова много идеи за тяхната обща презентация, че не остана място по масата, честно! Даже в един момент се наложи да поспрем, че щяхме като нищо да идейогенерираме до нощите. Продължихме на следващия ден с нови сили.

DSC_0698

Кристин се зае да вкара идеите в картини, защото колкото Мишо и Дени да обичат да ползват думите, изображенията говорят много повече. Криси плени очите с презентациите си за това как се прави сториборд, какви са основните принципи на дизайна и как да ги приложим в презентациите, а накрая разкри и как да спасим света от екселските таблици, когато трябва да презентираме данни. Да, визуализацията на данни е жестока работа!

IMG_20151122_104631717

Следобедът беше белязан от активна работа по групи и разгорещена дискусия на сторибордовете, които групите създадоха, и на цялостната визуална концепция на презентацията им. Остана само Мишо да им покаже момента на истината – когато сме готови с презентацията и настъпи времето да я изнесем пред публика. Вече знаем, че да говориш силно и да говориш високо са две различни неща, както и че не е нужно да си учил актьорско майсторство, за да презентираш уверено. Разбрахме също, че невербалното говори много, много повече от нас самите.

Остана да видим само какви презентации ще сътвори екипът на “Америка за България”. Чакаме с нетърпение да променят света ни! А вие ако решите, че искате да правите презентации, променящи света, пишете ни или ни се обадете :-)

One Response

  1. Надя Захариева
    | Reply

    Вече започнахме да практикуваме. Първите потърпевши ще са туроператорите, пред които ще представим “Музейко. Благодарим за полезния уикенд! С вас човек не само научава бързо много неща, но го правите забавно и приятно!

Leave a Reply