Съвети за по-добро разказване на истории (част 1)

with No Comments

Разказването на истории по време на презентации е изключително важно – чрез историите често успяваме да влезем под кожата на публиката, да ѝ обясним сложен проблем по простичък начин или просто да стоплим сърцето ѝ и така да спечелим доверието и вниманието ѝ. Тук обаче критичен се оказва въпросът как ще разкажем историите. Ето няколко полезни насоки за това как да разказваме истории, без да се губим в тях: 

Откажете се от анекдотите
Основният проблем, когато кажем просто нещо смешно е, че това невинаги може да грабне публиката. А едно от най-гадните неща е публиката да не ти схване шегата. Затова вместо анекдоти, заложете на истории. Всяка история (по естествен начин) си има герой, злодей/противник и конфликт. Така тя грабва вниманието и не е скучна.

Използвайте правилното количество детайли
Много, ама наистина много от хората, които разказват истории в презентациите си, използват твърде много детайли. Така докато ви кажат есенцията на историята, като например, че са решили да се занимават със собствен бизнес, след като са изгубили всичките си пари и в един момент е нямало какво да губят повече, освен страха си, те ви разказват и за куп други неща тип каква кола са карали, с колко коня е била, колко точно голям е бил гаражът, в който са започнали бизнеса си, какви паяжини е имало там и така нататък.
Честно, на кого му пука за детайлите? Те са важни дотолкова, че да загатнат за интригата, конфликта и решението на дадена история, но не са в никакъв случай водещите в една история. Зарежете ненужните детайли и не измъчвайте публиката си с тях.

Говорете на езика на публиката
Всяка публика, пред която се изправяме, е един микс от хора с различни интереси, опит и визия за света. Затова, когато ѝ разказваме истории, е добре да сме си написали домашното и да сме разбрали поне донякъде кои са хората срещу нас. Ако се запитаме дали са мъже или жени, на колко години са, от кой град, какво работят, какво искат да си вземат от нашата презентация и дори, ако задълбаем в това да разберем повече за техния личен живот и интереси, можем да направим чудеса с историите, които им разказваме. Защо? Защото това ще са техните истории. Ако се изправите пред хора от рекламна агенция и им разкажете за свой реален опит в рекламния бизнес по време на рекламно състезание например, и проблемите, с които сте се сблъскали, ще видите как неусетно погледите се фокусират, вниманието се съсредоточава и всички просто ви разбират. Това е разковничето – да говорите на техния език, да мислите за техния свят и да им разказвате истории от него.

 

Leave a Reply