Как един стартъп си взе пазарен дял от 10 пъти по-големите си конкуренти

with No Comments

Когато Тод Белвил, Бил Дифендъфър и още няколко техни приятели решават да си организират спортен уикенд, вземайки автомобил под наем, нито един от тях не си представял, че ще се возят в миниван, подобен на тези, с които изпращат децата си на тренировки по футбол. За съжаление обаче, нямали избор. Както се случва с повечето компании за автомобили под наем, елементът на изненадата е винаги налице, защото рядко човек има 100% сигурност каква кола ще му се падне.

Въпреки раздразнението си, като типични предприемачи, Тод и Бил виждат възможност в случилото се. След известно проучване те стигат до извода, че компаниите, предлагащи автомобили под наем на летищата в САЩ са едва 3 на брой. Доста малко предлагане и никаква конкуренция. Което неминуемо се отразява на качеството на услугата и то не в полза на клиентите.

Така Тод и Бил решават да погнат гигантите. Техният стартъп Silvercar бързо успява да привлече вниманието. Услугата им за отдаване на коли под наем се базира на мобилно приложение и за 2 години успява да бъде на разположение на всеки 5 от 6 най-големи летища в Щатите с планове за разрастване в още 5 пазара и 1000 сваляния на приложението на ден.

Къде се крие разковничето?

enhanced-18179-1424733136-1

 

Silvercar осигурява високотехнологична услуга, не просто кола под наем. Всеки отдаван автомобил е Ауди А4, оборудвано с Wi-Fi, GPS и още удобства за клиента. Но този стартъп не залага само на това. Разковничето се крие в това, че Silvercar дават възможността на клиентите си да се асоциират с определен имидж и да разкажат история, ползвайки тяхната услуга. Докато средностатистическият потребител на коли под наем не може да отгатне дали ще шофира миниван или седан, потребителите на Silvercar влизат в амплоато на потребители, които обичат новите технологии, знаят че ще шофират Ауди А4 по презумпция, могат да си резервират автомобила за няколко секунди и въобще са доста по-напред от средностатистическите потребители. Нещо, което си струва да се сподели и разкаже.

Изводът е съвсем простичък – сторителингът е навсякъде. Днес историите създават конкурентни предимства в ситуации и бизнеси, които на пръв поглед изглеждат ясни и непроменими. Но щом един стартъп може да си вземе пазарен дял от гигантите с истории, защо ние да не можем да променим света чрез тях?

Адаптирано от Inc.com

Снимки – https://image.freepik.com/free-vector/startup-rocket-with-icons_23-2147504176.jpghttp://ak-hdl.buzzfed.com/static/2015-02/23/18/enhanced/webdr09/enhanced-18179-1424733136-1.jpg 

Leave a Reply