Ново начало с нови приятели – makethem + SmartiGraphs

with No Comments

Здравейте, приятели,

След дълго лятно мълчание ние отново сме на линия. Причините за мълчанието са съвсем основателни – работихме по нещо много яко, което скоро ще обявим.

Но не ни мислете – не сме прекарали лятото само в бачкане – открадвахме си по някой час, за да се срещаме с яки хора. И може би най-якото запознанство на лятото беше с нашите нови приятели от SmartiGraphs – едни прекрасни и надъхани (чудим се кое от двете са повече всъщност) хора, влюбени във визуализацията на данни повече и от нашата Криси (ако това въобще е възможно).

Използвайки силата на инфографиките, хората от SmartiGraphs (до един доброволци между другото, за което – шапки долу!) превръщат сложни обществено-политически процеси в разбираеми и по-лесно смилаеми късове информация.

Защо го правят? Ами много просто – тяхната мисия е да насърчат повече (млади и не само) хора да станат граждански активни и да имат позиция по всички важни за нашето общество въпроси. Проблемът обаче е, че младите (а и не само) хора не разбират голяма част от тези проблеми. И затова няма как да формират мнение.

И тук на помощ идват инфографиките – използвайки супер свежи и често неочаквани подходи към представянето на съществуващите данни, екипът на SmartiGraphs успява да представи същите тези сложни проблеми по много, ама много, достъпен начин.

Много се надъхахме от срещата си с тях и затова решихме, че абсолютно си струва да излезем от лятната тишина с новината за нашата нова седмична рубрика – “Инфографики за по-добър свят”. В нея всяка седмица ще ви представяме по една инфографика на SmartiGraphs, представяща определен обществен проблем или тенденция.

И така, стига увод – минаваме направо към първата инфографика, която е прясна-прясна, излезе от фурната на Smartigraphs тази сутрин и е посветена на Общините и финансите (по повод наближаващите Местни избори 2015).

В нея по чудесен начин са илюстрирани базисните неща, които всички ние трябва да разбираме за финансите на общините, в които живеем.

Публикуваме тук само отрязък от инфографиката, цялата можете да я видите на сайта на SmartiGraphs – насърчаваме ви съвестно да прочетете и статията, за да придобиете по-добро разбиране за общинските бюджети и за възможността вие като граждани да следите и да оказвате влияние върху разпределянето на средствата.

finansite-i-obshtinata-2

 

 

Leave a Reply