Схвана ли идеята?

with No Comments

Разгледайте снимката отляво. Приближете я и огледайте отблизо. Какво виждате? Какъв ефект има върху вас?

 

Предполагам, че предизвиква разнообрази реакции докато свързвате текста с картинката. Може да намирате картинката за напълно неподходяща, недообмислена метафора привличаща вниманието. Или може би се чувстване некомфортно с тази метафора на розата като символ на красота и смисъла на посланието през шевовете. Сега погледнете снимката отдясно. Има ли същият ефект?

Розата и ножчето са различни подходи към един и същи проблем – привличат вниманието към различните подходи избрани от ракламистите за комуникиране на каузата прекратяване на женското осакатяване. Розата метафора за последствията от действие. Тя казва неща, които не могат да бъдат казани, особено в едно изображение. Второто е директна провокация за насилие. Отблизо се вижда как създателите са изобразили ножа надраскан, изкривен и прави препратка директно към методите на осакатяване. Може едната да е по-ефективна, но нито едната не представя по-задълбочена информация или данни.  И двете имат за цел да представят насилието и да провокират към прости действие, като – подкрепете кампанията.

Въпросът е: Схвана ли идеята? Каквото и да мислите за двете кампании, те перфектно илюстрират главните качества на продукти по прост и достъпен начин, така че публиката да схване идеята.

Често целта на една инфографика е да илюстрира идея и да въвлече публиката да подкрепи или най-малкото да съчувства на каузата. Визуалната провокация винаги помага на човек по-лесно да си представи идеята и да се запечета в съзнанието му. Има много техники за визуализация на данни и информация, но сега ще се спра на преобръщането на познати и установени символи добре познати на масата общество.

 

Преобръщане

Много предмети, символи и места са придобили значение, имат определени социални традиции асоциирани с тях, станали са иконични или имат заложен авторитет. Такива типове сила могат да бъдат преобърнати за откриването на скрита страна на проблем. Това е един интересен пример наречен – „Срещни света”, който използва националните флагове по неочакван начин.

 

 

Серията от знамена оформя рекламната кампания на португалско новинарско списание, което се казва Grande Raportagem.

Работейки тогава за рекламна агенция, Икаро Дориа, създателката на „Meet the World”, измисля идеята почти случайно: „Разгръщах списанието, опитвайки се да придобия усещане за него и видях статия за гениталното осакатяване на жените в Сомалиа. Имаше снимка на сомалийското знаме точно до данните за 90% от жените там, които са подложени на това и само 10% не са. Не можех да отбегна факта, че данните са много подобни като пропорция на графичните елементи на знамето – малка бяла звезда на голям син фон. Това ми се стори много интересно. Прегледах списанието, за да намеря дали има и други такива факти по света с подобни интересни прилики.  Търсех такъв тип съвпадения на данни и техните пропорции върху картинките и цветните петна върху знамената.”

Това, което Дориа направи тогава беше, че произведе серия от знамена и ги постави едно до друго заедно с фактите, които говорят, какво знамето се опитва да представи. В същото време то се превръща в пропорционална инфографика на статистиката. Например европейското знаме показващо количеството производители на гориво в жълтото на звездите и големият син фон показващ количеството консуматори на гориво. „Знамето играе с честта на хората. Взимаш символа на националната гордост и идентичност, като показваш аспект на тази идентичност, от който хората не се гордеят. Наистина работи,” казва Дориа.  Някои страни дори забраняват интерпретацията на националния флаг, добавяйки допълнително ниво на непочтителна провокация към кампанията.

 

Icaro_doria-europeunion

 

 

Знамената бяха популярни онлайн и привлякоха вниманието на бразилските власти: „Когато публикувахме това в списанието, имахме снимка на бразилското знаме. Много скоро след това посланикът на Бразилия в Португалия написа писмо до списанието, в което говореше колко невероятна е Бразилия, как там има равенство, как е чудесно място за почивка, какви невероятни плажове има и има грижа за хората. Очевидно се е жегнал, щом е почувствал нуждата да изпрати писмо с всички тези други неща за Бразилия, вместо да се изправи пред проблемите.”

 

www.cpluv.com_www_medias_LipstickForever_LipstickForever_47bb70de59608

 

Метода преобръщане работи, защото представя на зрителите един добре познат символ и после отблизо преобръща техните очаквания за причината тази снимка да е там или какво точно им казва.

 

Източник: drawingbynumbers.org

Leave a Reply