Форум КЛЮЧ и гласовете на Калина

“Вие познавате ли нормални хора?” – това беше въпросът, с който Калина Иванова, един от презентаторите на Форум Ключ започна темата си. Публиката не го очакваше и го прие радушно, като отговори първосигнално “Не!” и избухна в смях. Калина не спря дотам обаче – второто нещо, което попита публиката беше да определи кой от хората, чиито снимки тя показа, има психично заболяване. Няколко човека отново смело посочиха една от снимките, на което Калина отговори “Всъщност, близо сте до истината, защото това е мъжът ми, а за да се ожени за мен, значи има нещо ненормално в него”. Отново смях в залата и обострено внимание към това какво следва. И то не закъсня:

Това е Мартин – Мартин е единственият човек, който познавам лично, който може да свири на контрабас. Честно, не познавам други. Освен това той има едно качество, за което аз много му завиждам – има вроден усет да снима с фотоапарат. Мартин освен това, също като мен, е фен на рок музиката и обича да чете – по много… Мартин има психична болест – страда от шизофрения от близо десет години. Мартин има своите странни преживявания, които често го карат да се смее без причина. Мартин обаче е един от хората, които успяха да се възстановят от своята болест, защото това е възможно. Как стана това – Мартин има много добър психиатър, който се интересува не само от малките човечета в главата му, но и от това как живее той, за какво мечтае, за какво мисли. Мартин има и много добър социален работник, който му помага да постига целите си. На всичкото отгоре, Мартин има работа от няколко години и се справя страхотно.

Калина отключва малки и големи промени всеки ден – тя работи в Комплекс за психичноздравни услуги в общността и беше един от презентаторите, които решиха да се доверят на makethem… при подготовката на презентациите си. Калина освен това гори в работата си и силно вярва, че промяната е възможна, макар че е адски трудна понастоящем. На Форума заяви, че чува гласове – и се оказа, че това са гласовете на хората, с които работи, на всички тези, които се борят за промяната в живота си всеки ден.

Когато се срещнахме с Калина разбрахме две неща – първо, че на Форум Ключ тя трябва да представи темата за митовете за психичната болест и липсата на информираност в обществото. Целта ѝ беше публиката да проумее, че популярните схващания за хората с психична болест са често напълно погрешни. Второто, което разбрахме беше, че митовете са толкова много, че нито 15 минути биха ѝ били достатъчни, нито пък заливането с информация би дало резултат. Затова заедно с нея взехме решение да я извадим от зоната ѝ на комфорт и да сменим модела мит-разбиване на мит, базиращ се основно на фактите, които са малко известни или преекспонирани от медиите. Вместо това, Калина реши да разкаже истории – истински истории на хора с психична болест като Мартин, които тя познава, и които са доказателство, че психичните заболявания са обратими и при добра грижа хората, които ги имат, могат да работят и да водят един “нормален” според общоприетите норми живот.

Защо истории? Защото, ако искаш да предизвикаш действие и реакция за 15 минути, няма как това да се случи само с факти – трябват емоции. Емоциите са двигател на вземането на решения, Калина трябваше да е катализатор. И успя. Успя, защото беше искрена и истинска, нямаше излишна поза или драма и най-вече – защото не уби надеждата. Тя остави хората в публиката с желанието да научат повече, защото успя да ги накара да повярват, че промяната е възможна и е вътре в тях, в ежедневните им дейности и в отношението им към различните.

Ако искате да чуете историята на Калина – ще трябва да изчакате видеото в канала на 42training в youtube – и ние го чакаме с нетърпение. Дневник също се впечатлиха от нейната кауза и публикуваха страхотно интервю с нея – вижте и него ТУК. Гордеем се с теб, Калина!

 

Leave a Reply