Dress for success или защо облеклото ни е важно, когато презентираме

Преди няколко години присъствах на един форум, в рамките на който имаше изложение и няколко блока с презентации на хора от бизнеса. Ако сега ме попитате какво говореха по време на презентациите, ще ми е трудно да се сетя. Но едно нещо си спомням и до днес – начина, по който беше облечен един от презентаторите. Човекът изглеждаше изключително скромен, смутено усмихнат, целият в тъмносиньо – панталон и риза. До този момент не знаех кой е той и с какво се занимава. Когато дойде неговият ред и започна да говори, две неща грабнаха вниманието ми – че е предприемач, който разказва невероятни истории за това как се стартира бизнес, след като брутално си се провалил, и… чорапите му. Ярки, зелени чорапи. Как ги видях? Панталонът му умишлено беше точно до глезена, така че докато седеше заедно с другите презентатори срещу публиката, успях обстойно да разгледам чорапите му. Но изненадите не спират дотук. Няколко години по-късно имах работна среща в офиса. Докато дискутирахме забелязах, че мъжът срещу мен носи отново ярки чорапи. На тръгване го попитах дали няма нещо общо с презентатора, когото бях видяла. Оказа се, че в момента той ръководи бизнеса на въпросния предприемач.

Изводът е ясен – облеклото има значение. Детайлите в него – още по-голямо. Щом едни чорапи имат силата да ме накарат да помня даден човек и бизнес, значи стилът определено е от значение, когато презентираме.

Когато подбираме облеклото си за дадена презентация, трябва да гледаме на него като на реквизит, а не просто като на облекло. Този реквизит буквално може да говори вместо нас и да постига резултатите, които желаем, работейки с подсъзнанието на публиката, докато ние ангажираме съзнанието и емоциите ѝ.

Наравно с публиката или маалко по-добре

streetstyle2_1

Представете си, че сте на стартъп събитие и трябва да държите презентация. Ще говорите за важни неща – бизнес планове, финанси, инвестиции. Затова се обличате спрямо темата – със строг костюм, вратовръзка и официални обувки. Изправяте се срещу публиката и… виждате младежи между 18 и 27 г., до един облечени с тениски, дънки, спортно-елегантни ризи и удобни кецове. Какво ще е посланието, което им предавате? Че сте повече от тях – по-успешен, по-зрял, по-сериозен. Всичко това обаче ви отдалечава от публиката – никой не обича да го карат да се чувства по-малко от друг. Правилото е просто – обличайте се в съответствие с публиката Ви или мааалко по-добре, като ударението е на малко. Така скъсявате дистанцията и дрехите ви предават подсъзнателното послание “Аз съм един от вас”, така че автоматично хората са по-склонни да ви чуят.

Дрехите като реквизит

unknown-edison-invention-portrait

Стийв Коуди, съосновател на агенция Peppercom в Ню Йорк, разказва как, когато са стартирали бизнеса си, всяка презентация пред клиент е била решаваща за бъдещето им. Затова и са играели ва банк – рисково и смело. След като са поканени да презентират пред новия изпълнителен директор на General Electric за кампанията “Въображение на работа”, Стийв и екипът му знаят, че шансовете им за успех не са големи, освен ако не направят нещо неповторимо. Затова, подготвяйки техния изпълнителен директор за срещата, му предлагат да се преобрази като Том Едисън (основателят на General Electric) и да изпълни “Манифест за въображението” (Imagination Manifesto) пред очите на мениджмънта в тяхната собствена конферентна зала. По думите на Стийв – “няма такава изненада и наслада в погледите им, а ние бяхме наети на мига”.

Важно е как се чувствате

jobs

Когато става дума за облеклото, с което ще презентирате, не бива да подценявате и себе си. Въпреки че публиката е на първо място, ако се облечете по начин, по който се чувствате ужасно, това неминуемо ще ви се отрази. Затова подбирайте дрехите, като търсите баланса между това на кого ще говорите и как вие ще се чувствате в това облекло. Трябва да можете да забравите в какво сте облечени, но облеклото да продължи да работи за вас по време на презентацията.

Стратегии и чорапи

nl-style-1

Ако се върнем на историята за ярките чорапи, в нея прозира една ясна стратегия – чорапите са запазената марка на компанията, която е основал презентаторът. Това е видимо дори години по-късно в стила на управителя на същата компания. Детайлите в облеклото са стратегически и понякога те издават нещото, което ние не можем да изречем с думи. Ако сте банкер и имате задължителен дрескод за презентации, но душата ви е на пътешественик, мечтател и авантюрист и участвате от името на банката на форум за иновации, можете да предадете това послание с някой детайл от облеклото – дали ще бъде илюстрация на вратовръзката, чорапите, връзките на обувките. Дяволът е в детайлите, което може да бъде ваш коз.

 

One Response

  1. Анелия
    | Reply

    Много ме впечатли тази статия. Аз имам особено отношение към облеклото и винаги съм го използвала като инструмент. Но със шарените чорапи имам история от миналата година, когато посетих презентация на Рафи Албо, говореше за добавена реалност. Отново скъсен панталон и шарени чорапи. Толкова ме впечатлиха, че ги снимах. Но Рафи не се брандираше само с чорапите, а с цялата си визия. Това, което външния му вид казваше, бе “Аз съм креативен, дори малко луд, но ще ти направя маркетинг кампания, която хората винаги ще помнят”. Неговата агенция продаваше точно това.
    Да, дрехите са толкова важни, колкото това, което казваш, тоналността, с която го казваш и езикът на тялото ти.

Leave a Reply