Джери Туомбли за makethem…: Историите са незабравими!

with No Comments

Той е на 70. С бяла коса и невероятно бърз ум. Сбръчкано лице, според мен повече от смях, отколкото от грижи.

По един или друг начин попаднах в група щастливци, които в последните два дни имат удоволствието да го слушат да говори за организационно развитие.

Казва се Джери Туомбли. Ако името не ви говори нищо, няма страшно – и аз бях така.

Но това, че не сме го чували, не означава, че не прекарах два дни с един от най-опитните хора в сферата на набирането на средства и стратегическото развитие на неправителствени организации, които не само съм виждал на живо, но и за които съм чел или слушал.

2,5 милиарда долара. Толкова средства е набрал за различни неправителствени организации от началото на кариерата си. Поне така твърдят браншовите организации в САЩ, които следят кариерата на хора като него. Два и половина милиарда долара…

Jerry Twombly2

Участвал е в развитието на проекти за кого ли не в последните 50 години – един от онези специални хора, които са зад сцената, а не в светлината на прожекторите, но са основната движеща сила зад успеха на огромни (наистина огромни) организации и кампании.

И да, на книга всичко това си е доста впечатляващо. Но онова, което страшно много ме впечатли, виждайки Джери на живо, е умението му да разказва истории. Всъщност нямаше нито една графика, нито една идея или концепция, нито една стратегия или принцип, който да не мина през история, лична негова или друга.

Изобщо преди да каже каквото и да е, разказва история.

Та седнах с него и поговорихме за историите – исках да чуя защо го прави, кога е решил да започне да разказва истории и какво ли още не. Зададох си въпросите, а той само се усмихна и ми каза:

Разказвам истории, защото тях хората ще запомнят след като забравят всичко друго от презентацията ми.

И не каза нищо повече.

То май и няма какво друго да се каже.

Затова млъквам.

Вие му мислете.

 

Leave a Reply