Как да започна презентацията си?

Често, въпреки че са готови с презентацията си и знаят какво искат да кажат, на презентаторите им се случва да се изправят пред публиката и да не могат да започнат убедително. Какво прави началото на една презентация добро?

Началото на една презентация безспорно е важно – слабото начало обикновено бележи и слаб край. Това е моментът, в който имате за цел няколко неща: да опишете сегашната ситуация в контекста на проблематиката, която ще дискутирате, да споделите вашата голяма идея, която ще промени сегашната ситуация и ще превърне света в такъв, какъвто би могъл да бъде, ако идеята ви се осъществи.

Етап 1: Каква е сегашната ситуация 

За да започнете презентацията добре, първо вкарайте публиката в контекста на темата. Дайте ѝ представа какъв е светът сега – формулирайте кратко и ясно ситуацията, за да може публиката да си каже “Да, така е, намираме се в нея”. Важно е, защото по този начин публиката се уверява, че няма да ѝ говорите абстрактно, а сте си направили труда да проучите реалността, в която тя се намира. Така ѝ показвате, че разбирате нейната перспектива, което пък автоматично буди доверие. Така настройвате публиката да има готовност да продължи да ви слуша. Внимание! Не бъдете твърде обширни – няколко изречения, които улавят есенцията на сегашната ситуация са достатъчни. Иначе рискувате да изпаднете в подробности и да отегчите вашата публика в самото начало.

Етап 2: Преход към промяната – голямата идея

3

След като сте ѝ дали контекст, е време да извадите публиката от зоната ѝ на комфорт. Какво значи това? Да ѝ споделите вашата (голяма) идея, която да ги извади от баланса и да превърне ситуацията сега в ситуацията, която може да бъде. Ситуацията, която може да бъде, е тази, в която публиката е възприела вашата идея и е готова да приеме промяната. Ако например голямата ви идея е да убедите колегите ви да събират разделно боклука в офиса, то ситуацията, която може да бъде, е тази, в която те наистина рециклират и светът е променен към по-добро.

Голямата идея вади от баланса, съответно среща съпротива от страна на публиката. Спокойно, това е нормално! Хората не обичат да се променят, защото това е свързано с допълнителни усилия и е трудно. Вие обаче сте менторът, който може да ги убеди да го направят. В началото обаче трябва само да им хвърлите ръкавицата – голямата идея – за да разберат каква е основната идея на това, за което ще им говорите.

Етап 3: Светът, какъвто може да бъде

Смисълът на началото е да направите първия голям контраст – от света сега към света, който може да бъде, ако публиката възприеме вашата идея. След като отправите предизвикателството към публиката и тя вече знае каква е голямата ви идея, опишете ѝ как ще се промени света, ако те я възприемат. Не се страхувайте да сте емоционални, да говорите простичко, но убедително. Днес хората си мислят, че да са сериозни и строги значи да печелят доверие, а емоциите ги правят да изглеждат уязвими. Но как точно си представяте да убедите хората в нещо, без да покажете емоция? Емоцията подбужда действия. Затова опишете света, какъвто може да бъде – променен към по-добро – по най-убедителния начин.

С това начало постигате няколко неща – подготвяте публиката с контекст, грабвате ѝ вниманието с голямата идея и я пренасяте в променената ситуация. Не забравяйте, че сте още в началото – едва ли публиката ще е способна да разбере напълно гледната ви точка още сега, затова не го очаквайте. Средата на презентацията е мястото на аргументите, историите и контрастите, с които ще убедите хората срещу вас да приемат голямата ви идея.

One Response

  1. VADIM
    | Reply

    VSE SUPER !

Leave a Reply