Тайните на брейнсторминга: Техника 1 – Бързи идеи

with No Comments

Защо идеите са важни и защо добра презентация без добра идея не става, мисля вече да не обсъждаме. На всички ни е ясно това.

Трудното, обаче, идва, когато трябва да родиш добра идея, а в работа е пълна лудница, сроковете граничат с невъзможното и силите са на изчерпване. Т.е. в повечето случаи.

Затова реших да посветя малко време и няколко публикации на простички техники за брейнсторминг, които да ви помогнат да генерирате много идеи, а някои от тях и качествени. Ние в makethem… ги използваме при всяка презентация, която правим, а аз лично и за почти всеки друг проект.

Някои от тези техники целят да генерират максимално количество идеи. Други търсят качество и дълбочина. Както ще видите, и двете са важни в процеса на раждане на идея.

Хайде, започвам по същество:

ТЕХНИКА 1: БЪРЗИ ИДЕИ

Много простичка техника – целта е за ограничено време да генерирате възможно най-голям брой идеи по темата, по която мислите.

Броят на идеите, който гоните, трябва да е голям – не по-малко от 2 идеи на минута. Аз обикновено се целя в 3 или 4 идеи. Т.е. ако имате 10 минути, трябва да генерирате поне 30-40 идеи.

Звучи ви нереално? Не е.

Доказвам ви го веднага – на едно обучение за креативно решаване на проблеми, което правих в Украйна, поставих горното условие (10 минути – 30 идеи) на групи от по 5 участника по определена тема. Всички групи го постигнаха, а участниците в едната родиха 62 идеи!

Това е възможно поради една особеност на тази техника – казвате ДА на всяка идея. На този етап не ви интересува дали е добра или не, дали е работеща или не. Целта ви е да постигнете броя идеи, който сте си заложили.

Защо работи техниката? Ами много просто – когато си сложите на пръв поглед неизпълнима цел за кратък срок, съзнанието се мотивира до краен предел. И просто гледа да покрие срока – така сме програмирани.

И да, колкото по-забавни, абсурдни, дори нелепи неща ви дойдат – толкова по-добре. Така често се раждат гениалностите (а понякога и пълни глупости се раждат, но това си е част от процеса).

Доказателство за това е същата група в Украйна с 62-е идеи. Наред с глупавите, абсурдни и смешни неща, които бяха измислили, се оказа, че една от техните идеи за решаване на поставения проблем почти на 90% покриваше идеята, използвана в световната кампания по въпроса (без никой от участниците да я беше гледал).

Така че тази техника е изненадващо ефективна като първа стъпка в брейнсторминга по определена тема.

Затова дерзайте и смело напред!

снимка: http://growinggreencities.net/

Leave a Reply