Дизайн за не-дизайнери

with No Comments

Винаги, когато правим презентации, неминуемо стигаме до момента, в който ни трябват елементи, които PowerPoint невинаги може да ни предостави. Ако например искаме хубава картинка, инфографика или видео, често трябва да се обърнем към по-специализиран софтуер. В следващите ми няколко поста ще ви споделя някои любими програмки, които правят живота ми по-лесен, когато правя презентации. Започвам с фаворита ми за графичен дизайн – Canva.com. 

Както вече сме писали, дизайнът на презентациите е важен. Думите по слайдовете, булетите и многото данни могат да бъдат в пъти по-разбираеми и запомнящи се, ако са представени графично. Какво да правим обаче, когато не сме дизайнери, а имаме идея как да представим информацията в презентацията ни графично и красиво? Моето решение е да използвам програми като Canva.com, които правят графичния дизайн достъпен за недизайнери.

Ето някои основни предимства на Canva, заради които много обичам да работя с този софтуер:

Готови темплейти

В Canva има готови темплейти за различните видове графични изображения, които ни трябват. Можем съвсем спокойно да си направим дизайн на слайд за презентация, cover photo за фейсбук, header за туитър, картичка, постер, документ А4 и какво ли още не. Ако пък знаете конкретните параметри (в пиксели) на изображението, което ви е нужно, то съвсем спокойно можете да си действате с custom темплейт.

templates_canva

Готови дизайни

Ако пък нямате никаква представа какъв дизайн да направите на презентацията ви, можете да почерпите идеи и вдъхновение и дори да използвате готов дизайн:

presentations_canva

Лесна и интуитивна работа с шрифтове и изображения

В Canva има страхотни шрифтове и изображения, които можете да използвате много лесно – разпределени са в категории. Ако например аз искам да си направя илюстрация на целта “Искам 75% от прочелите блог поста да пробват Canva”, мога да използвам готови иконки и да изглежда така:

 

texts_icons_canva

Изображения за уеб и принт

След като сте готови с изображенията, можете да си ги сваляте съвсем безплатно и то в два варианта – png, ако ще ги ползвате за уеб, и pdf с високо качество, ако ще ги печатате. Платени са само някои елементи (основно снимки), като няма да се случи да платите нещо, без да се усетите – ако решите да сваляте изображение, в което има платени елементи, ще ви излезе предупреждение.

download_canva

Недостатъци

Основният недостатък, който аз виждам, е свързан с това, че повечето шрифтове не поддържат кирилица, съответно, ако ви трябва текст на български език, той автоматично ще се преформатира в някой от по-стандартните шрифтове. Като цяло до момента това е единственият по-сериозен минус на Canva за мен.

Приятно творене ви пожелавам и много красиви презентации!

Leave a Reply