Как да разбираме иконите и как да ги използваме

with No Comments

Напоследък иконките, които първоначално имаха за цел да обозначават програмите в компютъра, все повече се използват в презентациите. Те са един лесен и комуникативен начин да представяме предмети, идеи или дейности. Предизвикателството за един графичен дизайнер, когато прави нови икони, е с един лаконичен изказ да ги направи лесно разпознаваеми, красиви и подходящи за съвсем малък размер. Защото често се налага в проложенията за мобилни телефони. Приложенията не са прекалено далеч от презентациите като тема. И двете имат за цел по красив начин да представят идея, фирма, игра, някаква дейност. Предполагам, че държите на красотата във вашите презентации, собено ако четете този блог. Ето и няколко начина как да подбирате и комбинирате правилно изображенията.

Разделила съм качествата на иконките по форми и стилистика,  за да можете да ги разбирате по-лесно. Ако спазите точно инструкциите накрая би трябвало презентацията Ви да има по-завършен и изпипан вид.

 

Линеарни икони са тези, които имат само контур и нямат пълнеж. Обикновено са по-стегнати като излъчване. Много често се свързват с бизнес стилистиката. Те са двуизмерни и са много символични. Десйстват повече на асоциативно ниво. Много опростен знак, който съдържа някоя много характерна черта на предмета или нещо, с което се свързва. Например звукът няма външен вид но всички сме свикнали да си представяме звуковите вълни от физиката за 7-ми клас. Трябва да са в един цвят. Не е много подходящо да се комбинират цветове. Внимавайте какъв точно цвят са, защото има опасност ако са прекалено светъл цвят да се загуби на белия фон. Избягвайте прекалено тънък контур. Също можеда ви изиграе лоша шега и да не се откроява добре на фона.

ddc97c0ad79830ac733c051489c1bbbc

 

500px-Speaker_Icon.svg

 

Без контур са иконите, които са изградени само от петна. Тук вече могат да се комбинират цветове, даже е желателно. Като тематика могат да са всякакви от детца до екология. Отново двуизмерни. Могатда иматнякаква цветност, която да прилича на сянка, но си остават такива.

e59fb83bbaa3e0a65260179602050e87

С контур са иконките, които са комбинация от линеарни и на петна. Тази стилистика позволява по-детайлни форми. Отново са многоцветни и двуизмерни.

69b5e76e56a49ee893bfb103d8a35112

 

Геометричните са нарисувани от простите форми кръг, триъгълник и квадрат. Това ги отдалечава от реалната форма, но ги прави интересни и изчистени от детайл. Повечето икони са изградени от геометрични форми, наложило се е като подход.

57f76984b4dbcdb3d966a8c03246ad1augv

Така модерните напоследък – с дълга сянка. Обикновено са без контур, цветни и двуизмерни. Заради тази дълга сянка правят впечатлението на триизмерни. Изпъкват и са доста симпатични.

long-shadow-examples-07

 

Триизмерните са най-близките до действителността. Най-разпознаваеми и най-шарени. Имат сенки, преливки и обеми. С тях трябва да се внимава и най-много при комбиниране. Особено дали пасва със цветовете в презентацията ви.

webgloss_3d_full

 

Останаха артистичните. При тях няма точна геометрия. Може да има итриизмерност. Най-важното е, че формите са свободни.

32c91f12da8f015b2856cd8f9f3c2ca8

 

jolly_icons_free_thumb

Оттук нататък, когато ползвате икони, не се колебайте, преглеждайте този пост и  се присещайте как се разпознават иконите. Може да изберете сами по себе си много красиви, но в комбинация всичко това да се загуби. Най-лесно е да ползвате само от едно място, ако има такива, каквито Ви трябват.

Доверявайте се на инстинкта си повече. Всеки човек има виждане и вярвам, че и сами ще можете да разпознаете красивото, ако се стараете към това.

 

Leave a Reply