Защо слайдовете приличат на билбордове

with No Comments

Когато презентирате, може да ви се струва по-лесно да сложите почти цялата информация и данни на слайдовете. Събрали солиден материал подкрепящ тезата ви или пък имате подробна статистика за ефективността на дейността във фирмата ви. Смятате, че тя е изключително важна и трябва хората да я виждат докато презентирате във формата на булети. Е, в такъв случай можете просто да помълчите и да оставите хората да прочетат слайдовете необезпокоявани от говорене. Гар Рейнолдс препоръчва директно да отмените презентацията в такъв случай.

 

 

Това прилича повече на документ, който няма нужда от пояснение. Само че слайдовете имат повече общо с билбордовете, отколкото с документ. И при двете имате 3 сек за разчитане на слайда. Шофьорите трябва бързо да възприемат идеята преминавайки. Представете си билборд пълен с булети, човек би се блъснал преди да прочете всичките. Това, което имате да кажете на хората е пътят, по който ги водите и те не трябва да се разсейват четейки или следейки до къде сте стигнали от списъка. Всеки път се питайте посланието може ли да се възприеме или прочете за 3 секунди. Колкото и булети да имате ще видите, че не са ефективен начин за подкрепа на посланието.

 

послание

 

Винаги проверявайте дали слайдът се разчита за 3 секунди

Няма проблем да остава празно пространство. Оставяйте слайдовете да дишат. Това ще ви отличи и от всички останали, които продължават да изливат душата си върху слайдовете. Инвестирайте време да обмислите добре посланието си. Редуцирайте до минимум излишната информация. Проверявайте най-добре върху приятели дали разчитат слайдовете за 3 секунди. Така ще оставите хората спокойно да слушат и ще имате възможност да завладеете публиката с посланието да започнат да използват платнени торбички, например.

 

 

Leave a Reply