Петъчно с Алексей Каптерев, който прави това, което никой друг не иска

with 1 Comment

И така, петък е и както обещахме, време е за разговор с един наистина специален човек. Представяме ви Алексей Каптерев, най-известния руски специалист в сферата на презентациите, преподавател, говорител, автор и много земен и приятен събеседник.

Поне това откри Михаил Стефанов, докато си говореше с него за презентациите, книгите и водопроводчиците.

Алексей Каптерев: Успехът идва, когато направиш това, което никой друг не иска да направи

 

Здравейте, г-н Каптерев. Може би да започна с това, че ние в makethem… откровено сме ви фенове – следим блога Ви, гледали ли сме ви на TEDxKiev, а миналата година прочетохме и книгата ви Presentation Secrets. За нея руският Ви издател се шегува, че е първата книга на руски автор, която се е наложило да превежда от английски. Как се става водещият национален специалист по презентации в страна като Русия, на изток, далеч от толкова напредналия по темата западен свят?

Интересен въпрос… Всъщност аз работех за консултантска компания, където презентирането беше част от ежедневните ми задължения и имах някакъв опит. Но тогава, струва ми се, започнах да правя нещо, което никой друг не искаше да прави. И май това е тайната на моя успех – да започнеш да правиш нещо, което никой друг не иска да прави. Защото имаше много хора, които преподаваха публична реч. А това е различно от презентации. Тези хора те учат как да говориш без слайдове, пред големи групи хора. А повечето презентации днес са пред по-малки групи хора, по-малки публики в класическия смисъл на думата, а и използваш слайдове. Това е доста по-специфично. И не зная защо, но по някаква причина никой не учеше хората на това.

Това нямаше как да не окаже влияние на качеството – повечето презентации бяха просто ужасяващи. Така ми и хрумна идеята за Death by Powerpoint (в превод: Смърт чрез пауърпойнт, най-известната презентация на Алексей, бел.а.). И просто реших да поправя това. Малко като водопроводчика – да изчистя нааканата работа.

 

Интересна аналогия. А очаквахте ли презентацията Death by Powerpoint да постигне чак такъв успех?

Не, разбира се, че не. Абсолютна изненада. Трябва да призная, че имах и голяма доза късмет. Бях на правилното място по правилното време. Не знам, просто я направих.

 

А сега с какво се занимавате основно – повече преподавате, или повече консултирате клиенти как да правят презентации?

Основно преподавам. От време на време и консултирам, защото ми помага да стоя във форма, а и така съм сигурен, че продължавам да преподавам адекватни и работещи неща.

 

На какво учите хората?

Преподавам три неща – на първо място storytelling (разказване на истории, бел. а.), как се пише сценарий и създава история, което донякъде прилича и на писането на реч. Разбира се, не ги уча да пишат самите речи, но по отношение на структурирането е доста подобно.

Друга основна тема е дизайн за недизайнери – основи на дизайна на слайдове, шрифтове, изображения, графики – всичко, необходимо за една визуално задоволителна презентация.

Разбира се, преподавам и техники за успешно презентиране – емоционална връзка с аудиторията, създаване на диалог, а не монолог.

С по-начинаещите си говорим дори и за дефиниране на цели на презентацията – нещо, за което учудващо много хора не се замислят (но не и нашите читатели, които още от самото начало на блога знаят, че целите са най-важното… бел. а.).

 

А какви хора учите да презентират? 

Основният ми фокус е работа с бизнес организации, и то с пост-индустриални такива – ИТ компании, компании, предлагащи разнообразни услуги. За тях общото е, че имат много съдържание, което е трудно за представяне пред широка публика. Основният им проблем е липсата на разбиране в аудиторията – те се опитват да говорят на разбираем език за това, което правят, но хората не ги разбират. Та те отчаяно се нуждаят от умение да разказват пленяващи истории.

За разлика от големите индустриални компании, които нямат много съдържание, защото нямат и много иновация, не работят в толкова динамичен пазар. И съответно усещат, че нещата се променят, но им е трудно да реагират адекватно, големи са и са тромави, и промяната там се случва бавно.

 

Сега ще задам малко труден въпрос за човек, който от години работи по темата и може да говори с дни, но ако трябва да дадете няколко кратки съвета на съвсем начинаещи презентатори какви ще са те?

Поне за мен има едно най-важно нещо – да откриеш своята собствена тема, нещо, за което имаш страст и за което се чувстваш спокоен да говориш, и за което няма да ти се налага да лъжеш твърде много (смее се). Това си е предизвикателство, особено в бизнес презентирането.

Та това е приоритет номер 1. Ако ти е трудно да говориш пред публика, може би част от проблема е, че темата е погрешна. Т.е. не става въпрос за умения, а за съдържание. Затова вгледайте се в себе си, разберете дали харесвате темата си, доставя ли ви удоволствие да споделят информация по тази тема.

Е, ако опре ножът до кокала и трябва да говорите по тема, която не ви харесва, ще ви се наложи да се научите как се разказват истории, как се прави дизайн и как се презентира професионално.

Но изнасянето на самата презентация – това за мен трябва да се учи последно.

Вече 7 години съм в този бизнес и едва тази година започнах да взимам уроци по сценично поведение и актьорско майсторство. Чак сега. Защото смятам, че това е накрая – чак когато сте сигурни, че по-важните неща сте ги отметнали.

 

За тези 7 години видяхте ли промяна в нивото на презентаторите в Русия и какво е то днес?

Ами… подобрява се. Вече има и други хора в Русия, които работят по темата и наистина има напредък. Даже понякога ме хваща малко страх, че ще вземем да научим всички хора да правят страхотни презентации и няма вече да има пазар (смее се). Всички ще почнат съвсем естествено да презентират и … край. Но сериозно, не мога да кажа, че нивото е високо, но се подобрява с бързи темпове.

 

Кои са вашите примери, кои презентатори ви вдъхновяват и от кого се учите?

Най-любимият ми презентатор на всички времена беше Стив Джобс, който за съжаление вече не е с нас. Не съм сигурен, че ще се намери някой, който да го замести. Харесва ми да гледам и презентациите на Джеф Безос (Jeff Bezos, изпълнителен директор на Amazon, бел.а.). Продуктите на компанията му са… да не казвам зле, но много далеч от тези, които на Джобс му се налагаше да представя. Но що се отнася до техниката на презентиране – той показва истинска страст. Не към продуктите си, а към презентирането (смее се). Наблюдавам го от няколко години и виждам истинско развитие – става все по-добър презентатор.

Старая се да правя разлика между презентациите на хора от бизнеса и тези на професионални говорители. Последните не ги гледам много – струва ми се, че на тях им е твърде лесно да изнасят страхотни презентации, това им е работата все пак. Основно ме вълнуват презентациите на бизнес хората, които хем трябва да управляват компании, хем да са добри говорители.

 

Знам, че четете много. Малко се шашнах от презентацията Ви на TEDxKiev, където споделяте своя списък с области на човешкото познание, с които всеки добър презентатор трябва да се запознае – стори ми се почти всичко на света. Какво четете сега?

 

В момента чета много. Но има и периоди, месеци понякога, в които не успявам и една книга да прочета, за мой срам.

Чета много книги едновременно, основно професионална литература, свързана по някакъв начин с презентирането. Аз твърдо вярвам в това, че има страшно много теми, които макар и леко встрани, по някакъв начин се преплитат с презентирането и от които можем да научим много.

Та чета маркетинг книги, комуникационна теория, друга бизнес литература.

Вчера точно започнах да чета една старичка книга на Карл Сейгън, американския астроном и посланик на науката. Е, той е страхотен пример за това как да представяме наистина сложен материал пред широка аудитория.

Опитах и философия да чета, но очевидно не съм достатъчно умен.

Е, стига де…

Не, не, наистина. Зачетох например наскоро Юрген Хабернас, Теория на комуникативното действие. Много трудно… Едва го разбирам, камо ли да го приложа на практика. Казват, че е гений и сигурно е така, но е сигурно и, че аз не съм (смее се).

 

Като за последно, кога ще наминете към София?

О, това е лесно – когато ме поканите.

 

С Алексей Каптерев петъчно си говори и се смя Михаил Стефанов

 

One Response

  1. Manuela
    | Reply

    very inspirational interview, I learned a lot!

Leave a Reply