Не бъдете като Джобс, подходете като него

with No Comments

Когато потърсите в Google.com – Най-добрите презентации или презентатори, сред тях винаги ще излезе Стийв Джобс. След смъртта си сякаш стана още по-популярен, особено с ораторските си умения.  Стотици хиляди хора четат биографията, написана от  Уолтър Айзъксън и гледат филма, режисиран от  Джошуа Майкъл Стърн. Безброй мениджъри и собственици на фирми си мечтаят за неговите умения и успех. Но това се случва не с имитиране, а с анализиране на методите, които използва. Една от знаменитите му презентации е представянето на iPhone през 2007. Тази презентация е запомняща се и вълнуваща. Той е уникален лектор със собствен стил. Но тези негови качества са придружени от една безупречна презентация. И аз си задавам въпроса – какво в нея е уникално и запомнящо се?

 

 

 

Впечатляващ и драматичен първи слайд, който те оставя в очакване на нещо голямо да се появи на сцената. И така става, Джобс представя първия iPhone. (Виждате слайда в горната снимка) .

 

Изчистен и еднакъв фон навсякъде. Преливка на черен и син цвят. Лишен е от всякакви картинки и снимки с декоративна цел. Най-важно е посланието. И така трябва да е всеки път. Може във вашата презентация да се сменя цвета, но винаги трябва да има точно толкова изображения или цветове колкото са необходими, не повече.

 

Няма булети. Доста често се случва да изброява различни неща, но нито веднъж не излизат на екрана като дългъг и скучен списък. Ако искате хората да запомнят наистина изброяваните неща, можете да ги представите едно след друго, но никога едновременно, никога на един и същи слайд. Така прави и Джобс, изброявайки качества на дизайна.

 

 

 

 

Използва фирмените шрифт и икони. Ако имате фирмен шрифт, използвайте го. Ако имате фирмени икони или снимки, използвайте ги. Така презентацията ви ще е по-еднородна и заради това стилна. Също ще направи марката ви запомняща се. Ще ви запомнят заради шрифта, стила, цветовете на иконите. Всичко това се помни от съзнанието и е във ваша полза.

 

steve5

 

Демонстрацията е това, което вече разоръжава хората и скъсява дистанцията с говорителя и със самия обект на презентиране. Започваш да си представяш, че ти го държиш и го изпробваш. Това също е част от визуалната презентация. Но в случая тя е много повече провокираща. Няма как буквално да изкопирате тази демонстрация, но има хиляди начини, по които да презентирате идея, дейност, кауза, цел. Тези понятия най-лесно  могат да се опишат с думи, но ако събудите креативността си, както ви учи Мишо в категорията Make them think, можете да провокирате хората да влязат по-надълбоко в темата и да почувстват по-силно каузата.

 

Единственото, което мога да кажа е:

Не бъдете като Джобс, подходете като него.

Leave a Reply