Разказ по картинка или що е то сториборд?

Спомняте ли си разказите по картинки, които измисляхме, когато бяхме в детската градина и в училище? Сторибордингът е нещо подобно – това е метод, с който скицираме историята, разказана от нашата презентация, рекламен клип или анимационен филм чрез комбинация от рисунки и думи. Създаден е още през 1920 г. не от кого да е, а от самия Уолт Дисни. Основната му цел тогава е била да се представи копие на филма на хартия, преди действително да бъде “произведен” той. Или както е казал самият Дисни “В нашето студио ние не пишем историите си, а ги рисуваме”.

Защо ни е сториборд, когато подготвяме презентации?

В презентациите сторибордовете вършат чудесна работа. Те ни помагат да:

  • структурираме добре презентацията си,
  • да я погледнем от различни ъгли (най-вече като нещо цялостно, а не само като слайдове)
  • да я разместваме и да откриваме важни взаимовръзки
  • добре да развием историята, която ще разкажем по време на презентацията ни

Как да си направим сториборд

Най-хубавото на сториборда е, че не са ни нужни нито умения да рисуваме, нито е нужно да боравим с дизайнерски софтуер. Трябва ни само идея и нещо, с което да я скицираме, и върху което да я скицираме – молив/химикал и бели листа, дори салфетки. Целта е буквално да нахвърляме минималното количество информация под формата на ключови думи и картинки, което да предава съдържанието, което ние (презентаторите) искаме да разкажем по време на презентацията. Много е важно да не залитаме в детайлите от самото начало, а да се стремим да скицираме всичко по най-простичкия начин – така си даваме възможност идеите ни да излязат на преден план, вместо да се “забиваме” в детайлите или техническите подробности. След като скицираме слайдовете си на отделни салфетки/листа/post-it листчета, ги нареждаме в логичната за нас последователност. Сега вече можем да отстъпим 2 крачки назад и да видим презентацията си като нещо цялостно – визии, текст, каква линия на историята сме започнали. Можем да разместваме листовете, откривайки взаимовръзки, които са се появили в последствие или да добавяме/махаме съдържание, ако е (не)нужно. Стъпка по стъпка вече се ражда и историята в главата ни. Най-хубавото е обаче, че не я учим наизуст, а я създаваме постепенно, което гарантира, че в последствие ще ни е нужно още съвсем малко, за да я разкажем, без да я четем.

Няколко примера

Един чудесен пример за сториборд на презентация идва от нашия любимец Гар Рейнолдс, който иска да направи презентация за това кое помага на мозъка да функционира ефективно:

6a00d83451b64669e201a73d9a0d1a970d-800wi

Ето как изглежда и реалната презентация в последствие:

6a00d83451b64669e201a73d9a0d23970d-800wi

Ако пък сте фенове на дигиталното скициране на идеи, аз лично много харесвам prezi.com. Освен че там има безброй темплейти, работи се лесно и може да се направят невероятни презентации, prezi ви позволява и да направите своя сториборд по много интересен начин, като директно можете да включите презентацията си в него. Ето как:

И така едно от новогодишните ви решения може да бъде повече да не стартирате подготовката на презентации, без да сте си направили един чуден сториборд! И не забравяйте – никога не изхвърляйте сторибордовете си, защото освен хубав спомен за креативния процес по създаването на презентациите ви, те пазят и същността, най-важните и основни идеи, които сте имали, започвайки да подготвяте презентацията. Наслука!

Източници: 

https://www.youtube.com/watch?v=eSGkeXsaXSY, 

http://www.presentationzen.com/presentationzen/2014/05/storyboarding-the-art-of-finding-your-story.html

https://prezi.com

http://www.fastcodesign.com/1665008/the-inside-story-5-secrets-to-pixar-s-success

Leave a Reply