Как да бъдем креативни? (1 част)

with No Comments

Честита нова година, скъпи приятели! Всички в makethem… ви желаем усмихната и успешна 2015 г., пълна с успехи, предизвикателства и все по-добри презентации.

Започваме годината с изключително важен въпрос:

“Как да бъдем креативни?”

Много хора са търсили (и ще продължават) отговор на този въпрос. Но измежду любимите ни мислители по темата е илюстраторът Хю Маклауд (Hugh Macleod). Човекът, който започва своята компания Gaping Void, рисувайки смешни комикси на гърба на визитни картички.

Днес ви представяме нашата извадка от електронната му книга “Как да бъдем креативни” (свалете безплатно цялата, на английски) с най-любимите ни негови идеи. Някои от тях са универсални, други сякаш са по-подходящи за хора, които искат да се занимават с изкуство или да стартират своя собствена компания. Но всички са изключително полезни.

И така, как да бъдем креативни според Хю Маклауд.

Steve-Martin

1. Игнорирайте всички останали.

Колкото по-оригинална е идеята ви, толкова по-малко хора ще могат да ви дадат полезен съвет – просто защото няма да са виждали нещо подобно. Ще срещате съпротива дори и от най-близките си хора. Причината за това? Добрите идеи променят баланса във взаимоотношенията – и заради това обикновено срещат съпротива отначало.

Как да разберете дали една идея е добра (работеща), когато се роди? Ами не можете. Нито пък някой от хората около вас може. Затова единственото, което можете да направите, е да се доверите на интуицията си. Добрите идеи са тежко бреме – не всеки може да ги носи. Затова и толкова малко хора ги имат.

Добрите идеи променят баланса във взаимоотношенията – и заради това обикновено срещат съпротива отначало.

 

2. Идеята не трябва да е голяма – трябва само да променя света. 

И не, двете не са едно и също нещо. Всички се възхищаваме на хората с големите идеи по телевизионните екрани. Но ако се опитваме да сме като тях, да ги копираме – нищо няма да излезе.

Не е нужно идеята да е голяма. Тя трябва да е ваша.

Не е нужно идеята да е голяма. Тя трябва да е ваша. И колкото е по-ваша, толкова по-голяма свобода ще имате да правите каквото пожелаете.

А вашата свобода в идеята ще вдъхнови много повече хора, отколкото самото съдържание някога ще може.

 

3. Инвестирайте време!

Да направиш нещо смислено отнема цяла вечност. 90% от разликата между успешните и неуспешните хора е в броя часове, които са готови да вложат в реализацията на своята идея.

Понякога ме питат не ме ли е страх, че понеже идеята ми с бизнес картичките е толкова проста, някой ще ми я открадне.

Отговорът: Ще я открадне, само ако може да нарисува повече неща по-добре от мен.

А аз рисувам вече много години – десетки хиляди човекодни. Та ако някой иска да ми краде идеята – успех, чакат ви дълги и нелеки години.

Ако някой във вашата сфера на дейност е по-успешен от вас, почти съм сигурен, че се труди по-здраво. Да, може и да е по-талантлив, или пък по-комуникативен, но тия предимства с течение на времето избледняват. Иначе как да си обясним факта, че светът е пълен с талантливи, комуникативни провалили се посредственици.

Отделете достатъчно часове на своята идея. Правете го достатъчно дълго време и накрая ще започнат да се случват невероятни неща.

Отделете достатъчно часове на своята идея. Правете го достатъчно дълго време и накрая ще започнат да се случват невероятни неща.

colored-pencils-6423-2560x1600

4. Всеки се ражда креативен. Всеки е имал цветни моливи в детската градина.

Но после в пубертета са ни взели моливите и са ги разменили с учебник по алгебра. И днес, когато ни дойде някаква щура идея (да готвим, да рисуваме, да пишем сценарии или каквото и да е друго), това е всъщност едно тихичко гласче вътре в нас, което нашепва: “Искам си моливите обратно!”.

И ни идва да напишем книга, или песен, или да превърнем легендарната рецепта за кекс на баба си в свой бизнес.

После обаче си казваме: “Стига глупости, това е несериозно. Дори и да опиташ да правиш нещо такова, ти нищо не разбираш от тоя тип бизнес.”

И това е гласът на възрастния в нас, който ненавижда моливите.

Но това са просто цветни моливи, от какво толкова ни е страх.

Затова давайте, направете нещо, нещо удивително, което ще остави безмълвен всеки, който го види.

Защото ако се опитвате да правите нещо, за да отговорите на нуждата на пазара, ще се провалите. А ако направите нещо искрено и истинско, ще успеете.

Спираме тук – достатъчно храна за размисъл има. Очаквайте следващия понеделник още от готините идеи на Хю Маклауд.

Leave a Reply