Ултра и мега, и гига памет! Замрази ги тия 40 неща!

with No Comments

Най-накрая дойде краят на поредицата ни за подобряване на паметта. Ако не сте видели предните две части – за ултра памет и за ултра мега памет, първо прочетете тях. Защото днес към ултра и мега добавяме ГИГА! Ако се чудите какво е гига, обяснявам – то е нещо като гЕга, но не точно същото.

Ако сте следвали внимателно всички инструкции от първите две публикации, би трябвало вече без особен проблем и за около 90 секунди да запомняте списък с 20 неща. Това се случва благодарение на двете яки мемори системи – “цифра-форма” и “цифра-рима”.

Днес, както бях обещал, с едно простичко нововъведение ще удвоим обхвата и ще ви помогна да запомните 40 неща наведнъж. Няма да въвеждаме нова система, а ще използваме вече познатите ни две.

С горните две системи се запомнят бързо 20 неща. Е, сега просто трябва да ги замразите…

Т.е. да си представите всяка от асоциациите и съответната форма/рима в едно огромно кубче лед.

three-ice-cubes

Ето пример:

Да речем, че сте избрали за първите 10 неща да използвате системата с формите, а за вторите десет – тази с римите. Да речем сега, че формата, която свързвате с 1, е свещ, а римата, която свързвате с едно, е “писмо” (ако не разбирате за какво говоря – прочетете първо предишните публикации и се запознайте добре със системите).

Така с първата дума от списъка с 40 неща ще направите асоциация със “свещ”, а с 11-тата дума – с “писмо”.

Когато обаче дойдете до 21-вата дума, отново ще трябва да ползвате “свещ”, за да я запомните, само че този път замразете цялата картинка в едно огромно кубче лед.

Тоест, ако 21-вата дума от списъка, който се мъчите да запомните, е “носорог”, направете асоциацията със “свещ” – например, че на рога на един носорог има фитил и гори като свещ. Когато си представите този носорог с горящ рог, автоматично визуализирайте цялата картинка замразена в едно огромно кубче лед.

И така можете да приложите двете системи по още веднъж, само че всяка асоциация се замразява в кубче лед. И да запомните общо 40 неща.

Честно ви казвам, работи. Чак се изумих първия път, в който пробвах.

Приятна игра :)

Leave a Reply