5 начина, по които социалната медия променя мозъка ни в момента

with No Comments

Въпреки че явлението социални медии се появява сравнително скоро, вече има психологически изследвания по въпроса как въздействат те на тялото ни. AsapSCIENCE са платформа за представяне на научни изследвания за интересни въпроси по приятен начин. Докато слушах това клипче имах чувството, че описва някои моменти от живота ми. Не беше учудващо да чуя, че 5-10% от използващите Интернет не могат да контролират  колко време прекарват онлайн. Всъщност и аз самата имам доста моменти, в които не мога да си спомня от колко време съм на компютъра. Е, предполагам, че на всеки се случва.

 

 

Да се вгледаме от по-професионална гледна точка към тази интерактивна, анимирана презентация.

Рисуваната стилистика прави презентацията по-лична и симпатична. Няма значение, че рисунките нямат художествена стойност и сами по себе си без данните, са наивни. Тук те обслужват целта на клипчето да предаде важна за нас информация. Най-вероятно хората от  AsapSCIENCE се целят в тинейджърите и младитехора жадни за информация, но ако тя е „по-готино” представена.

Илюстрациите са основното средство, скоето си служат. Сякъш разказват приказка, в която на всеки етап се показват илюстрациите, с които по-лесно си представяш за какво точно се говори.

Текст почти няма. Присъстват само няколко лкючови думи. За толкова кратко време няма какда слушаш и четеш едновременно. Попринцип също това е невъзможно.

Предизвиква ли ви това клипче да се замислите за начина ви на живот? Определено информацията е подбрана точно в целта и показва доста обезпокоителни данни, въпреки че не показва последствията. Но всяка ера има своите открития с полезна стойност и пагубни последствия. Римляните са умирали по-рано заради оловото, което са ползвали за водопроводи и при консервиране на храна. Като всяко нещо и компютърът трябва да се използва с мярка. Предозирането води до нежелани странични ефекти.

Leave a Reply