Ултра и мега памет: Запомни 20 неща наведнъж!

with No Comments

Понеделник е – значи време за мислене. Поне за нас в MAKE THEM…

Продължаваме с подвизите на паметта. Надявам се, че сте прочели и упражнявали първата система за запомняне на списъци. Всички, които не са – моля направете го преди да продължите да четете този пост, защото там има много важни неща, без които ще ви е трудно да продължите.

Всички, които вече са – напред!

Днес ще въведем втората система за запомняне на списък от 10 неща. Така след днешния пост ще можете да запомните без усилие и да възпроизведете списък от общо 20 неща само след едно прочитане.

Преди да започнем, нека само си припомним четирите критерия за по-добро запомняне. Мозъкът запомня лесно неща, които са:

– забавни / смешни

– преувеличени

– движещи се

– абсурдни

Сега вече сме готови да започнем.

Система за памет №2: Цифра – звук

Тази система също е от семейството на простите мемори системи и много прилича на първата. Само че вместо да си представяме числата като форми, търсим рими. Например “две” се римува с “паве” или “чаве”.

Стъпка 1 (5 минути):

Сега е време да направите същото като при предната система – напишете цифрите от 1 до 10 и срещу всяка напишете рима. Както и преди, по-долу ще намерите списък с предложения.

Ето и предложенията от мен. Отново са подчертани тези, които аз използвам.

.едно – сено, писмо

.две – паве, чаве

.три – сестри, пари

.четири – бири, гири

. пет – мед, лед

. шест – тест, арест

. седем – бадем, едем

. осем – шлем, косъм

. девет – каскет, омлет

. десет – басет, Роксет (рок-групата)

Моля по-литературно грамотните и римочувствителни между вас да простят неудачните ми рими – да не забравяме, че целта е да имаме картини, които да ни позволяват да помним, а не да напишем стих. Ако имате желание да ми препоръчате по-добри рими – ще съм ви много, много благодарен!

Стъпка 2 (5 минути):

Сега е време да запомните своя избор. Минете по списъка от 1 до 10, после в обратен ред и накрая на случаен принцип изберете число и опитайте веднага да кажете асоциираната с него дума. Трябва да сте сигурни, че когато и да ви попитат, знаете коя е вашата рима за пет. И за три. И за всички останали.

 

Стъпка 3 (2 минути):

Долу има списък с 10 случайни думи. Понеже вече сте напреднали, ви давам по 12 секунди на дума. Действате по изпитаната схема – прочитате дума и прекарвате не повече от 12 секунди в опит да я свържете с римичката за тази цифричка. Например, ако първата ви дума е “кактус” сте решили, че “едно” се римува най-добре с “писмо” то тогава трябва да направите възможно най-забавната, преувеличена, движеща се и дори абсурдна асоциация между тези две думи. Аз си представям как се мъча да напъхам един дебел кактус в плик за писмо.

Ето го и списъка – дерзайте:

1. Киви

2. Коала

3. Щайга

4. Нос

5. Тролей

6. Чай

7. Саксия

8. Шоколад

9. Пустиня

10. Снежен човек

Готови?

Справихте ли се?

Дано, защото сега е време за предизвикателство – време е да свържем двете системи.

Имате 1 минута да си припомните формите от първата система и още две, за да преговорите списъка с 20-те неща общо – формите и римите.

Е ето ви списък с 20 случайни думи. С него действаме на абсолютно същия принцип – само че този път малко усложняваме и условието – вече имате не повече от 3 минути за целия списък.

Напишете на един лист числата от едно до 20 и после опитайте да възстановите списъка. Дайте си по една точка за всяка дума, която запомните.

Готови? Изумихте ли се от себе си?

Добре!

Упражнявайте се сега със списък с 20 неща. Помолете колеги в офиса или приятели, или някой вкъщи да направи списък със случайни думи и да ви пробва – направо ще ги шашнете.

А само след няколко дни ще дойде време да удвоим списъка, който можете да запомните – и то само с един простичък трик.

И накрая, моля ви не забравяйте, че тези две системи не са за дългосрочно запомняне на неща, а за кратко запомняне на списъци. Представете си ги като закачалки, на които закачате дрехи – ако решите да закачите нова дреха, ще трябва да откачите старата.

Хайде, със здраве!

 

Leave a Reply