Петъчни разговори с Йалокин Вортеп

with 1 Comment

Една колоритна личност днес ще ни разказва за идеи и цветове и как по-точно достигат те до сърцата на хората.  В Художествената академия се носеше слух за колега, който си направил автопортрет със собствената си обръсната брада. Не се учудих, когато разбрах, че това е Николай Петров, Йалокин Вортеп, Flak или просто Ники от 140 идеи – стрийт артист с цял куп реализирани проекти зад гърба си и завладяващ личен почерк в графити изкуството.

 

 

Здрасти, Ники, и благодаря, че се съгласи да отговориш на нашите въпроси. За толкова много неща можем да си говорим, че направо не знам откъде да започна, но хайде първо кажи с какво те привлякоха точно графитите като средство да изразиш себе си?

Графитите ме привлякоха преди доста време и тогава сякаш не си давах сметка с какво и защо. Ако мога да кажа за текущия момент, то графитите ме привличат с това че дават абсолютната свобода да изразиш себе си – без ограничение във форма, стил, колорит или каквато и е да е друга рамка, в която можеш да се поставиш. Това е –  графитите са най-чистата форма на свобода в изкуството.

 

makethemdraw
Послание от Йалокин Вортеп специално за Make them…

 

 

Рядко твориш монохромно. Кои цветове използваш най-често и какво е усещането, което целиш да постигнеш?

Причината да започна да рисувам по стените е, че не ми харесваше да ги гледам сиви – именно и заради това творя с цветове, за да променя техния скучен, прашен вид. Монохромната гама е много интересна и бих казал трудна за работа, може би и за това не съм се захващал да експериментирам толкова в нея, но някакси при наличието на всички други палитри не ме и привлича толкова.
Ползвам всички цветове, като по-скоро ги подбирам според идеята и посланието на творбата, която съм планирал да нарисувам. Не бих могъл да кажа кои цветове използвам най-често, забелязал съм, че съм на периоди и на гами – по някога правя няколко сини стени под ред, друг път лилави и така. Като цяло не спазвам някаква строга последователност и се оставям дори сам да се изненадам в процеса. Обичам, дори когато съм решил, че ще работя в определена палитра, да си взимам и още няколко цвята отделно от нея, за да експериментирам как ще се сработят заедно.

Нека си представим проекта, който направихте със 140 идеи на фасадата на 32 СОУ като една алтернативна презентация, на която публиката е, освен всички ученици в училището, и  безброй хора ежедневно минаващи през това място. Каква беше главната ви цел и какви похвати използвахте, за да я изпълните и да привлечете вниманието?

Главната цел беше да обърнем внимание на орела като цяло, колкото и общо да звучи това, но имайки предвид как дори аз самия не знаех почти нищо за него преди да се захванем с този проект, осъзнавахме, че вероятно 90% от хората няма да знаят нищо за него. Старанието ни беше да го представим в неговата най-характерна и изящна форма – в полет, както и да пресъздадем неговия естествен хабитат – полета, гори, планини.
Ползвахме така наречената гледна точка „птичи поглед” за да „вкараме” още повече зрителя в картината.

 

Със сигурност често ти се налага да презентираш проектите си. Доколко важна е за теб подготовката?
Подготовката за презентацията прави самата презентация, според мен трудно би могло да се получи на фристайл. Правил съм го и така и си давам сметка колко неубедително и почти невъзможно е. Може би има хора които са презентирали мега много пред публика и наистина им е лесно и знаят какво да направят, но според мен, за да бъде една презентация приковаваща и вдъхновяваща, трябва човек много добре да си е изчистил концепцията преди това и да му е много ясно кое кога как и защо го казва/показва .

 

А как се подготвяш ти?
Зависи какво трябва да се презентира, реално доста често ми се налага да подготвям презентации за пред клиенти, които след това остават при тях и трябва така да съм ги подготвил, че един път да звучи добре, когато презентирам на срещата и след това презентацията сама да говори за себе си, когато я преразглеждат сами и мен ме няма да допълвам. За такъв тип презентации според мен е добре човек да има някаква „схема”  която да развие и да работи по нея, от една страна така по-лесно се подготвя самата презентация, от друга страна по реакцията на клиентите можеш веднага да разбереш къде си сбъркал още докато презентираш.
Що се отнася за презентация пред широк кръг от хора всичко зависи от това каква е темата и какво искаш да кажеш. Най-често етапите на подготовка започват именно от там – на кого говоря, какво искам да му кажа и как да му го кажа, за да ме разбере.

 

Как се справяш със сценичната треска?

Ами трудно J представям си че говоря на приятел и се отпускам, не винаги помага разбира се, но като цяло най-важното според мен е човек да остане (до колкото е възможно) в най-естественото си състояние и да не се старае да звучи „сложно” и „интелектуално” или каквото и да било.

 

Съвсем скоро със 140 идеи участвахте във Форум КЛЮЧ. Какво презентирахте там?

Най-общо казано презентирахме творчеството си и това, което правим. Преди да стигнем до проектите си направихме едно интересно сравнение, което се роди буквално в процеса на подготвяне на презентацията и то е, че намерихме супер много допирни точки между лешоядите и графитите. Нужно е може би да се изслуша цялата презентация, за да се разбере, просто няма как да го разкажа с две изречения, но идеята е че всеобщото мнение за лешоядите е, че са супер гадни, зли твари, които никому не мислят доброто J

 

Имахте ли слайд презентация и какво беше посланието в дизайна?

Имахме слайд презентация, първата половина от която се състоеше от снимки на лешояди, а втората – от наши реализирани проекти. Така казано звучи глуповато и просто, но решението бе такова именно, за да може посланието да се приеме възможно най-директно и без „замазващи очите” дизайни. Човек трябва да знае кога да се намеси като дизайнер, но по-важното е да знае, че има моменти, в които не трябва да го прави. Мисля, че се получи готина презентация като цяло.

 

Откъде черпиш вдъхновението си?

Вдъхновението ми идва от супер много различни канали. Когато съм в града, ежедневно комуникирам с хора, слушам музика (много музика), чета книги и следя доволно количество артисти онлайн. Общо взето не спирам да се ъпдейтвам с това, което се случва в другите градове в България и по света като цяло. По някога дори си мисля, че прекалявам с тези неща и си правя паузи. Най-якото е, когато имам възможност да се разкарам от града и да отида някъде сред природата, без значение къде. Когато си там, вдъхновението е навсякъде и мен лично ме държи с дни, че понякога и със седмици след като се върна в града. За мен тази форма на вдъхновение е най-чистата и естествена, и абсолютно достатъчна за всеки един човек, стига да се отвори към нея.

 

10170866_761181590585777_3705208394212218816_n

 

Ако имаш възможност да презантираш пред всички млади хора в България, каква ще е темата?

Честно казано не знам. Не смятам че имам потенциала да кажа кой знае какво, че да застана пред всички млади хора. Това си е тежка задача. Като цяло предпочитам повече да давам пример с творчеството си, отколкото да го презентирам след това, тъй като не смятам, че и в това ме бива особено много. Всички млади хора в България е добре да имат яки примери, от които да се вдъхновяват и надъхват и смятам, че не е нужно всичко да им бъде смляно и презентирано директно – вярвам, че са достатъчно интелигентни да достигнат по различни пътища до ценната за тях информация.

 

А ако няма мултимедия и трябва да използваш нещо друго, с което да покажеш идеята си?

Ще им разкажа виц :) Шегувам се, вероятно ще нарисувам нещо..

 

Предпочиташ да говориш или предпочиташ да рисуваш?

Определено предпочитам да рисувам, не ме бива в говоренето, но не знам как става така, че  постоянно разни добри хорица като вас ме карат да го правя :)

 

1799214_761181760585760_7530643170333221683_o

One Response

  1. […] е една малка част от разговора на makethem.net с Николай Петров a.k.a. Yalokin Vortep a.k.a. Flak или просто Ники от […]

Leave a Reply