Петъчни разговори в сряда с Кристиян Постаджиян

with No Comments

Петъчните ни разговори ще имат и специални издания в сряда – защото като имаме вълнуващо интервю, не ни се чака чак до петък да го споделим, пък! Та в този петъчен разговор в сряда ни гостува гл.ас. д-р Кристиян Постаджиян – преподавател по реклама в Нов български университет и съавтор на магистърска програма „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг”. Преподава дисциплините „Медия планиране”, „Принципи на маркетинговите комуникации”, „Международна реклама”, „Визуален мърчандайзинг”, „Реклама и медии”, „Медиен брандинг“ и други. Завършил е маркетинг в УНСС, а работи в областта на рекламата от 1998 год. Иначе Крис, както го наричат студентите, е всеобщ любимец на бакалаври и магистри в НБУ. Дали защото прави и невъзможното, за да им организира всевъзможни семинари и академии, които да ги доближават до практиката, или защото е способен да разреши и най-сложния студентско-административен казус. Или просто защото е човек, който е винаги усмихнат и готов да помогне. Представям ви Крис :-)

Кристиян Постаджиян: “Презентацията е въпрос на цялостна концепция за това как да представиш една идея”

Крис, ти си преподавател в НБУ на бакалаври и магистри от специалности “Реклама” и “Рекламен мениджмънт и визуален брандинг” и със сигурност си ставал свидетел на много и различни презентации. Разкажи ни за презентация, която истински те е впечатлила.

За мен всяка презентация има две страни – техническата (как е подготвена, как е визуализирана и т.н.) и човешката – какво влага презентатора в това, което представя. Впечатлявам се, когато презентациите са изпипани (за мен това означава да е обърнато внимание и на най-дребния детайл), но и когато самия презентатор е добър оратор, знае как да представи информацията, така, че да е интересна на аудиторията. Тук се изисква не само добра подготовка, добри комуникационни умения, но и това човекът да е до известна степен артист. За мен добрата и впечатляваща презентация е онази, която е изиграна много добре. Това е и изкуството на презентациите – да можеш по интересен начин да представиш и най-скучната информация. Тъй като в нашите програми стимулираме екипната работа, най-интересните презентации се получават тогава, когато екипът покаже добро „подаване на топката“ помежду си – умерено, подготвено, интересно. Случва се рядко, уви, но показва способността на хората да работят истински в екип.

Доколко студентите обръщат внимание на презентацията като съвкупност от цели, стратегия и изпълнение?

Трудно е да отговоря еднозначно. При всички случаи в началото на обучението си много хора гледат на презентацията като на документ, в който се излива определено количество информация, след което тя се показва във формат „landscape“. Опитваме се да изкореним това разбиране още в първия семестър. При много от студентите ни още от следващите семестри се появява разбирането, че презентацията е въпрос на цялостна концепция за това как да представиш една идея.

В НБУ се организират много семинари, обучения и състезания, които целят да доближат студентите до реалната среда, в която те “продават” своите идеи, изнасяйки презентация пред инвеститори, клиенти и т.н. Какви според теб трябва да са основните елементи на успешните презентации в такива формати?

Ще се повторя, но ето ги:

  • добра предварителна подготовка (кратко и ясно формулиране на най-важното, което трябва да се каже)
  • добра визия на презентацията (с много добри референции – обичайно това са всякакви изображения, които асоциативно могат да се вържат на текста, колкото са по-нестандартни и оригинални, толкова по-добре). Някои презентатори не смеят да се откъснат от сериозността на презентацията, защото смятат, че това ще отклони публиката от темата. Не е така, колкото по-различен поглед можеш да покажеш, толкова по-добре. Важно е на всеки слайд да има нещо, което грабва вниманието, понякога и най-абсурдната визия може да привлече вниманието и да накара аудиторията да се замисли.
  • добър сценарий и добра актьорска игра. Има много неща, които трябва да се премислят преди самата презентация. Понякога дори и това да разкажеш един виц на място (в контекста на дадената тема) е от огромно значение за това аудиторията да вникне в тезата ти и да стане участник в дискусията. Често изглежда като импровизация, но реално е добър предварителен сценарий.

Къде черпиш вдъхновение за твоите презентации?

Вдъхновението е винаги пред мен по време на презентация – това са студентите. Наблюдавам много внимателно това как реагират на презентациите, кое ги провокира и кое не. Студентската аудитория винаги те кара да си нащрек, а това е най-стимулиращото и вдъхновяващо в университетската работа.

Какво според теб трябва да е съотношението текст-визия в една презентация?

Принципно малко текст с подходяща по смисъл и като асоциация визия. Тук обаче искам да си призная, че като преподавател ми се налага да слагам повечко текст, тъй като освен добри, нашите презентации са и основа за самоподготовка на студентите и е важно да са информационно богати на съдържание. Иначе вярвам в правилото KISS – keep it short and simple. Понякога хората говорим ненужно много, без да казваме нищо конкретно. Май и в презентациите е така…

Подтиквала ли те е дадена презентация към промяна? Как?

Всяка добра презентация те кара да промениш нещо малко в себе си, всяка ти дава някакво ново познание и различна гледна точка към даден проблем. Не се замисляме, но стъпка по стъпка това ни променя. Иначе е имало много презентации, които са ме карали да се чувствам горд от младите хора, които учат при нас. Последният такъв случай беше на Рекламна академия 2014 – един уникален по рода си формат, създаден по формулата „университет + реален бизнес“. В продължение на три дни, НБУ в лицето на МП „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг“, заедно с нашите партньори от Българската асоциация на рекламодателите и Българската асоциация на комуникационните агенции, учехме студентите по реклама как да работят по реални казуси. В последния ден микрофонът беше техен. Пред над 200 човека всеки от екипите трябваше да представи идеята си по възможно най-атрактивния начин. Получиха се невероятни презентации.

Какво винаги ти се е искало да дадеш като съвет след поредната скучна презентация?

„Ако вие бяхте на мястото на хората, на които презентирахте, какво щяхте да си помислите за тази презентация?“ Иначе винаги казвам едно и също на моите студенти: ставал съм свидетел на много тъпи идеи, които се продават заради добрата презентация и обратно, на уникални идеи, презентирани по ужасен начин, които така и не са видели бял свят. Това да умееш да презентираш добре една идея означава да можеш да я продадеш.

 

 

 

Leave a Reply