Ултра памет! Запомни веднага списък с 10 неща! Гарантирано и сензационно!

with 1 Comment

Днес за 13 минути ще се научите да запомняте списък с 10 неща само с едно прочитане. И няма нещо на света, което да ви накара да ги забравите (освен може би силен удар по главата…).

Не ви се вярва? Почваме, дръжте се здраво за седалките.

Преди да ви представя първата от няколко системи за подобряване на паметта, които съм планирал да ви споделя, трябва да въведем две важни правила за това как работи умът ни.

Първо правило: Умът мисли в асоциации

Казвам ви една дума и искам веднага да запишете първата асоциация, която ви дойде в главата.

КОН

Записахте ли?

Сега бързо запишете първата асоциация с втората дума, която сте записали. Има ли нещо общо с кон?

При мен се получи така: КОН -> ТРЕВА -> БРЪМБАР

Така работи умът ни – не в списъци, а в асоциации, които само след две стъпки ни водят от коня към бръмбара. Случайни, хаотични.

Второ правило: Умът обича да му е весело.

Доказателство: Имали ли сте скучни учители в училище? Какво помните от техния материал…? Точно – помните само, че са били супер скучни.

А имали ли сте такива, които поднасят информацията интересно и въвличат всички?

Още си спомням някои уроци по руски от 5 клас, когато госпожата влизаше в клас със самовар и домашни бисквити, пиехме чай и учехме руски. Учих руски 3 години – от 5 до 7 клас.

В гимназията нямаше руски като втори език – имаше немски. Учителката беше добра. И скучна. 4 години. И после още три – уж да го затвърдя на курсове при друг преподавател. Пак скучен.

Резултатът: Говоря и разбирам руски в пъти повече от немски.

Скучното кара умът ни да се изключва. И обратно – много трудно можем да забравим неща, които отговарят на следните критерии:

– забавно

– преувеличено

– движещо се

– абсурдно

И така, започваме:

Система за памет №1: Цифра – форма

Тази система е изключително простичка и лесна за прилагане. Трябва да имате предвид, че тя служи за временно запомняне на списъци, а не за дългосрочно помнене (ще стигнем и до там).

Веднъж усвоили системата, ще можете да я използвате да запомняте всякакви неща и то много бързо.

Как работи?

 

Стъпка 1 (5 минути):

Напишете на един лист цифрите от 1 до 10.

Сега се опитайте да оприличите всяка цифра на някаква форма. Например, 1 на мен ми прилича на свещ, а 2 на повечето хора им напомня за лебед.

Хайде, давайте – имате 5 минути срещу всяка цифра да напишете на какво ви прилича. Много е важно преди да продължите да четете, да седнете и да го направите.

34776-blue-1-cake-candle

Ако се затруднявате за някои – ето и някои предложения (подчертал съм тези, които аз ползвам):

1: Свещ, химикал, стълб

2: Лебед, патица, птица

3: Двойна брадичка, женски бюст (погледнат отгоре)

4: Маса, платно на платноходка

5: Кукичка, бременна жена, чичко с корем

6: Черешка с дръжка, закъсал охлюв (с черупката надолу), стик за игра

7: Въдица с корда, бумеранг, остра скала

8: Пищна дама, пясъчен часовник, кифла осморка

9: Знаме, бебе (свито в утробата на майка си)

10: Лаурел и Харди, бейзболна бухалка и топка, пръчка и колело за игра

 

Стъпка 2 (5 минути): 

Тези форми ще са завинаги вашите асоциации с цифрите. Т.е. ако сте избрали, че 1 ви прилича на свещ, това винаги ще е така от тук нататък. Затова сега е време добре да ги запомните.

Имате 5 минути да минете няколко пъти по списъка и да запомните десетте форми. Избройте напред, назад, после кажете цифрите и в случаен ред – идеята е завинаги да запомните кои са формите във вашия списък.

Целта е, ако ви попитам какво е 3, веднага да ми отговорите коя форма сте избрали. И така с всяка цифра.

 

Стъпка 3: (3 минути):

Време да запомняме! По-долу има списък с 10 случайни думи. И ето как работи цялото нещо: Трябва да си съставите възможно най-запомнящата се асоциация между думата от списъка и вашата форма.

Например, ако първата дума е “куче”, то трябва между кучето и вашата избрана форма да се случи нещо интересно и трудно за забравяне. Моята форма за 1 е свещ, така че виждам в главата си куче, което духа свещичка за първия си рожден ден.

enhanced-buzz-19822-1383621716-30

Ако втората дума е домат – моята форма за 2 е лебед. Е, какво по-незабравимо от един лебед, който изящно се носи на повърхността на гигантски домат, разрязан по средата.

Виждате двете правила – смели асоциация, които са максимално забавни, преувеличени, движещи се и абсурдни.

Така, сега е ваш ред. Като за пръв път, имате по 18 секунди на дума (общо 180 секунди). Прочитате думата и я свързвате с формата, която сте избрали с възможно най-щурата асоциация възможна. И после не се връщате втори път към тази дума, а продължавате нататък.

Когато свършите с 10-те думи, напишете на един лист цифрите от 1 до 10 и после попълнете всяка от думите, без да поглеждате списъка отново.

Когато го направите, сверете резултата с оригиналния списък и си дайте по една точка за всяка дума, която сте запомнили. И ако сте под 8 точки, я се стегнете, бе!

И така, започваме, ето го списъка, пускайте хронометъра:

1. Крава

2. Тиквичка

3. Компютър

4. Брадва

5. Капитан

6. Мароко

7. Пиле с ориз

8. Тефтер

9. Чай

10. Машинно масло

Е? Какво стана? Удивихте ли се от себе си?

Истината е, че мозъкът ни е способен на страхотни неща – и скоро ще открием още от тях. Другият понеделник идва втората система за 10 неща. Когато ги комбинирате, ще можете да запомняте списъци от 20 неща за под минута. А с един лесен трик ще ги удвоим после.

Но всичко с времето си – имате една седмица да се упражнявате с 10 неща.

Успех!

А да – извинявам се за гръмкото заглавие. Винаги съм си мечтал да сложа думите “ултра”, “гарантирано” и “сензационно” в едно заглавие. И понеже си е нашият блог, реших, че едва ли ще имам по-добра възможност.

И още нещо – ако се чудите това каква връзка има с презентирането, как ви звучи да сте способни да запомните какво има на всеки слайд от презентация от 40 слайда, така че да не се налага да поглеждате към екрана нито веднъж, а да имате директен контакт с публиката? Например…

 

 

One Response

 1. Мирослава Асенова
  | Reply

  Мишо,
  правиш невероятни неща,
  радвам се ,че тe познавам и се надявам скоро да направим някаква инициатива заедно.
  Прегръдки :)

Leave a Reply