Куче или картинка на куче

with No Comments

Кое ще запомните по-лесно думата куче или ако видите картинка на куче. Това не е само трик за двегодишните да запомнят какво означава думата куче. Или по-точно кой прави бау-бау. Човек е способен да мисли в изображения.

Малко от хората възприемат думите изцяло в картини, но според изследване на Linda Kreger Silverman, 45% от хората имат визуално и пространствено мислене и мислят в думи. Това показва, колко много хората не осъзнават, че го правят. Спомнете си за любимото си куче и си представете как го разхождате покрай дома си. Изведнъж спира една кола до вас и клаксонът засвирва. Това е приятел от детството. Какво казва той? А…. къде се намирате? Май вече не сте пред компютъра, а някъде далеч и говорите с вашия приятел от детството. Предполагам, че можете точно да ми опишете цвета на козината на кучето и къде точно се намирате. Това е защото мозъкът е програмиран да си представя думите, които прочита или чува.

 

45% от хората мислят в картини
45% от хората мислят в картини

 

Ако човек се учи да разчита текст, той няма нужда да се учи да разчита картини или снимки. Те са много по-близки до реалния обект. Дереновски(1968) е прави изследване, в което са участват и възрастни, и деца от отдалечена част на Замбия, които имат много ограничени графични изкуства. Въпреки това те лесно свързват снимката на играчка животно с истинската играчка.

Един друг необичаен експеримент са направили Хохберг и Брукс (1962). Отгледали са детето си в къща без никакви картини, снимки или книги с илюстрации. Не са можели да я предпазят от изображенията навън, но не ся я учили какво е това или какво показва. По никакъв начин никой не и е обяснявал, че снимките имат някакво значение. Когато, най-накрая, детето е тествано, неговият речник е изключително голям и разпознава почти всички линеарни рисунки и черно-бели снимки.

Може да звучи елементарно, но показва колко естествени са за нас изображенията и колко те са част от самите нас. Разказът придружен от снимка ще се запечата много по-силно в съзнанието на хората. Още повече, че изображенията отиват директно в трайната памет за някой хора.

 

Изображението е една ароматна подправка и ако я използвате ще събудите сетивата у хората.

Leave a Reply