Искате ли фойерверки в мозъка… Вижте това!

with No Comments

Искате ли фойерверки в мозъка?

Да?

Ако не сте сигурни, не се тревожете – не сте сами. И ние в началото не бяхме сигурни, че да имаш фойерверки в мозъка е нещо съвсем хубаво. По-скоро ни звучеше някак… медицинско.

Но после изгледахме TED видеото, създадено от Анита Колинс и режисьора Шарън Греъм, и направо си закопняхме за малко фойерверки там горе…

Накратко – когато слушаме музика, мозъкът ни сякаш оживява – връзките между отделните му части се ускоряват и обменената информация се увеличава многократно.

Но това е нищо в сравнение с това, което се случва в главата ни, когато ние самите свирим на инструмент. Учените го сравняват с избухването на празнична заря. Всички (без изключение) части на мозъка ни се активизират до крайна степен, обемът и скоростта на данните между отделните дялове става почти космическа.

“Ако слушането на музика ангажира мозъка в леки кардио упражнения, то свиренето на музикален инструмент се равнява на изтощителна тренировка на цялото тяло”, твърдят учените и ние им вярваме.

Не само това, а и редовното свирене развива мозъка в страшно много области – според изследователите инструменталистите са много по-добри в създаването на сложни връзки и решаването на сложни проблеми по-бързо и ефикасно.

А най-интересното е, че никое друго изкуство не ангажира мозъка със същия интензитет – дори и в по-малка степен.

Това добре, ще кажете, ама защо го пускате точно в този блог?

Е, как защо – вижте му само презентацията. Анимираните инфографики са наистина страхотни – къде другаде да ги покажем? А и в екипа ни има музиканти, които много искаха да се изтъкнат…

Освен това, понеже сме и по съветите, няма как да се въздържим – ако искате да ви щрака мозъкът по-добре, бегом до музикалния магазин за хармоника. А децата – веднагически на уроци по пиано, няма хък, няма гък!

Това е май.

Със здраве и хубава седмица!

 

 

Leave a Reply