Петъчни разговори за сценографията с Ирина Магдалинчева

with No Comments

Този петъчен разговор е посветен на сценографията по време на презентации – тема, която със сигурност повечето презентатори дори нямат време да обмислят. Ето защо помолихме Ирина, която е сценограф на театрални постановки, рекламни клипове и какво ли още не, да повдигне завесата и да ни вкара в света на декорите и инсталациите. Тя ще ни разкаже защо всъщност сценографията е важен елемент от всяка презентация.

Разкажи ни с прости думи какво е сценография.

Сценографията е организиране на определено пространство с някаква конкретна цел или концепция. Много, много важно е това, което е около теб (декори, костюми), да е обвързано с текста на презентацията ти. Чрез сценографията ти поставяш един човек в една ситуация, в която той не е в момента – много трябва да внимаваш да ограничиш детайлите така, че да не са нито твърде много и разсейващи, нито пък твърде малко и неможещи да постигнат какъвто и да е ефект.

Може ли сценографията да бъде част от една презентация?

Сценографията може да бъде част от всичко. Когато искаш да впечатлиш една целева група, трябва да можеш да задоволиш нейния глад за визия. Трябва да познаваш публиката си достатъчно добре на база на добро проучване. Преди време присъствах на една доста добра презентация, свързана с рекламна кампания. Брифът беше същинска сценография – презентаторът искаше да покаже идеята си и това как си представя рекламата, която ние да направим. Искаше да ни провокира и да ни предизвика това да не е поредната скучна реклама. В случая той не ни познаваше като целева група, но знаеше нашия проблем – че ние сме свикнали да ни казват размити неща, нищо конкретно и в повечето случаи – да изпълним нещо, което е само някаква базова идея. В случая обаче, имаше сценография, направена с подръчни материали – стара дъска от сноуборд, ски, щеки, текстил, хартия, картон. Сценографията и презентацията бяха замислени за публиката, а не сами за себе си. Всички бяха заредени и въодушевени, а между другото презентацията беше 50% слайдове и 50% сценография.

Какво е въздействащото в декора и може ли той да обърка презентацията?

Декорът може да обърка една презентация, да, особено ако не си му отделил достатъчно време да го помислиш. Винаги човек започва от идеята, минава през текста, след което се стига до момента на подготовката на самия презентатор и чак тогава, ако изобщо има човек време, се замисля за декора, облеклото му и т.н. Аз смятам, че в този случай би било по-добре да няма сценография изобщо, вместо да се мисли в последния момент, което би могло да провали всичко. Правейки презентация с по-сложен декор или инсталация, трябва да си много сигурен в нея, за да се избегне разсейване на публиката. Случвало се е да присъствам на презентации с декор, в които е имало по нещо, което много ме е дразнело в декора, и не съм успявала да се концентрирам изобщо върху презентацията.

Облеклото, гримът, стилът – те важни ли са за презентацията?

Костюмът е много важен и следва да бъде съобразен с това, което ще се случва по време на презентацията. Какво е стил? Това, което си ти пред хората, без да се налага да говориш, както казва Ницше. Това значи, че начинът, по който изглеждаш, носи твоето послание. Обувките са най-важният елемент от костюма, защото те са скритото оръжие на презентатора да изрази личността си. Ако си бунтар, но трябва да говориш за бизнес и статистики, можеш да си с костюм, но обувките ти да имат бунтарския елемент. Много е важен начинът, по който изглеждаш, защото първото впечатление е ключово. Поставен в грешен контекст, костюмът  може да обърка съзнанието и да провали представянето.

Можем ли да си подготвим сценография за 1 час?

Сценография за 1 час – разбира се, че е възможно, стига обаче концептуално идеята да е ясна. Ако знаеш какво искаш да постигнеш и имаш въображение, тогава е напълно възможно да направиш декор от подръчни материали. Тренирайте въображението си и можете да почерпите идеи от абсолютно всичко! Може да има един единствен детайл, но той да е достатъчно запомнящ се и точно на място, за да постигне невероятен ефект.

Коя е най-въздействащата и най-скучната презентация, на която си била?

Най-въздействащата презентация за мен беше тази, която вече споменах – представянето на конкретна идея с мисъл и творчество, със старанието да бъде направена с подръчни материали, само и само да вдъхнови публиката. Най-скучната презентация имам щастието още да не съм я преживяла!

Един съвет към презентаторите?

Тренирайте въображението си и не спирайте да мислите!

Leave a Reply