Как да спечелим публиката? (Част 1)

with 2 Comments

Когато изнасяме презентации, фокусът върху подготовката на самата презентация често ни кара да пропускаме нещо много съществено. За кого подготвяме презентацията? Ако сме помислили за това, структурирайки слайдовете си, то вероятно публиката ще открие лесно информацията, която ѝ е нужна. Но нека не забравяме нещо още по-важно – нека не правим публиката си свидетел на преразказ на слайдове в ефир. Нека се свържем с нея, взаимодействаме, нека я спечелим и вдъхновим.

Аз съм Сънчо, ида от горичка

Да видиш прозявките на хората, докато презентираш, не е приятна гледка. Това е важен индикатор, че нещо в презентацията, в начина, по който е изнесена, или пък нещо в заобикалящата среда куца. В първата част на този пост ще се концентрирам върху някои основни принципи при презентирането пред публика. Ето ги и тях:

 1. Свържете се с публиката
  Какво е публично говорене? Най-често срещаният отговор е “говорене на публиката”. Всъщност, публичното говорене е говорене с и за публиката. Това означава да се свързваме с публиката на интелектуално и емоционално ниво и по откровен и открит начин. Когато говорим с нашата публика, не бива да бъдем изкуствени, а себе си. Същевременно, само защото сме много симпатични, не значи, че ще сме убедителни. Трябва да сме си написали домашното и да сме проучили пред кого ще говорим, да сме помислили какво ще развълнува хората срещу нас и какво ще им е интересно.
 2. Покажете им, че вярвате в това, което казвате
  Знаем, че е трудно човек да е убеден във всичко, което казва. Особено, когато трябва да презентираме идеи, които не са наши лични или още по-лошо – в които не вярваме. Тук отново опираме до гледна точка. Презентаторът на сцената е много близо до актьора на сцената, който прави всичко за публиката. Не забравяйте, че тези хора са дошли специално заради вас. Вероятно имат очаквания. Покажете им, че се стараете за тях – вкарайте енергия в това, за което говорите. Всяка ситуация, разбира се, е различна, но нямате извинение за това, да сте монотонни и скучни.
 3. Hara Hachi Bu
  Гар Рейнолдс, автор на Presentation Zen, разказва за правилото “hara hachi bu”, което в превод от японски значи “яж, докато си 80% сит”. Това ще рече, че е в пъти по-добре да оставите публиката си леко гладна, отколкото преяла след презентацията. Винаги е по-добре да бъдете кратки, но ясни и никога, никога не просрочвайте времето си! Вашата публика автоматично ще се почувства като ученик, на когото вземат междучасието. Завършете дори по-рано и оставете публиката да прецени дали иска да ви задава допълнителни въпроси.
 4. Let the Sunshine In
  Често по време на презентации публиката иска да бъде загасено осветлението. Не се поддавайте на този трик! Оставете колкото се може повече светлина, защото презентацията не е е просто слайдове, презентацията е слайдове + презентатор. Хората трябва да ви виждат, да установяват контакт очи в очи с вас, да следят движенията ви, а не да присъстват на прожекция с глас от тъмнината.
 5. Махнете изкуствените бариери 
  Винаги, когато можете, махайте излишните бюра, маси, катедри пред вас. Всички те са изкуствени стени между вас и публиката. Има публики, които сами по себе си са трудни – искате ли да разбивате не една, а две стени с вашата презентация? Ако имате възможност за безжична мишка или дистанционно, с които да сменяте слайдовете си – възползвайте се! Те ще ви дадат свободата да се движите свободно, да жестикулирате и да изнесете презентацията на живота си. Не бъдете статични и скучни – това всеки го е виждал в редките случаи, когато не го е проспал.

Във втората част ще представя някои трикове от Дейл Карнеги, които да ви помогнат да сте още по-убедителни, докато презентирате.

Снимка: http://lastagetimes.com/
Текстът е базиран на книгата на Garr Reynolds Presentation Zen – Simple Ideas on Presentation Design and Delivery

 

 

2 Responses

 1. Гено Генов
  | Reply

  Много свеж пост, атакуващ по-малко очевидните софт скилс! Бих искал да видя също какво мислиш относно добри начини да се справим със сценичен страх (i.e. sharing, not telling), как да контролираме най-ефективно енергията, както и така важната връзка между слайдовете и презентаторът.

  Body Language също е важен елемент от презентирането или публичното говорене.

  С нетърпение чакам втората част!

  • Деница Михайловска
   | Reply

   Юхуу, първият ни коментар! Много благодаря за мнението и препоръките – запретвам ръкави заедно с другите двама съмишленици в блога, така че очаквай скоро постове и по тези теми.

Leave a Reply