Антон Кръстев: Истинските снимки проникват до съзнанието

with No Comments

Днес искам да ви запозная с Антон Кръстев – изключително талантлив, всеотдаен и прецизен в работата си фотограф, с когото имах удоволствието да работя известно време. Като съоткривател на Creative Visual Solutions е снимал за Икеа, Mixtape 5, GIO DIEV, Synevo, P.I.F. Неговите фотографии се използват от почти всички – от един куп рок групи, та чак до представителството на Европейския парламент в България... Ето от такива хора обичаме ние да учим за използването на фотографията в презентирането и наистина ли една картина е по-силна от хиляда думи.

 

– Като млад човек в крак с тенденциите в комуникацията и новостите в техниката каква е ролята на фотографията в наши дни?

Фотографията се е превърнала в универсален метод за визуализиране на идеи, проекти, емоции, чувства, преживявания, а днес почти всеки един от нас има камера под или в ръка. В този ред на мисли според мен фотографията играе основна роля в комуникацията между индивидите на всички социални нива. A тази роля се затвърждава от социалните мрежи и Интернет като цяло.

 

_DSC2196-Edit
Фотограф: Антон Кръстев

 

 – Кои са елементите на една истински въздействаща снимка?

Според мен въздействаща снимка е тази, която успява да задържи погледа и да проникне до съзнанието. Един такъв кадър кара зрителя да асоциира сцената от снимката със свое преживяване, чувство или емоция, и същевременно оставя нещо като „визуален белег“ в съзнанието му. Що се отнася до елементите  на една истински въздействаща снимка те със сигурност включват композицията на кадъра, улавяне на точния момент, контраст между светли и тъмни тонове, между цветове и форми и т.н.

– Често снимаш концерти и сватби – все емоционални моменти. Тогава трябва да се потопиш в атмосферата и да извадиш най-красивото или значимото. Всички правим снимки по време на значими събития от живота ни, но е различно когато успееш да уловиш ключовото. Лесно ли е да гониш този кадър?

Много интересен въпрос  – в някои случаи е много лесно, а в други – ужасна мъка. Имам един малък трик – винаги се подготвям преди да започна даден проект, за да уловя емоционалните моменти възможно най-лесно. Примерно, когато снимам концерт, задължително правя check-up на групата, за да съм подготвен за сценичното поведение на артиста. По същия начин, когато правя сесия, предварително оглеждам мястото, където ще снимам. Но понякога, колкото и да си се подготвил, ситуацията създава трудности и тогава трябва да си търпелив, да мислиш “out-of-the-box” и да си готов на определени себеотрицания, което не винаги е лесно.

 

_CVS8758
Фотограф: Антон Кръстев

 

– В презентирането се налага да се търсят снимки в Интернет и за хората, които не са запознати много добре с естетически правила при фотографията, може би е трудно да разпознават кои са по-качествените. Сподели няколко неща които правят снимката професионална.

Най-общо казано една снимка е професионална тогава, когато е направена от човек, който се занимава професионално с фотография. За мен признаците, които ми подсказват за професионална работа, са основно композицията на кадъра, светлината и обработката. Всичко на снимката трябва да изглежда така все едно нарочно и с умисъл е попаднало в кадъра.

– Как да изберем снимки за презентацията си? 

Основното, което трябва да се следи, е стилът на снимките, които се ползват за даден проект, да бъде един и същ. Фотографиите трябва да изглеждат като правени от един човек. Гледайте дали контрастът на снимките е еднакъв, дали цветовете са еднакво ярки и наситени, дали са сложени ефекти на всички снимки или само на отделни кадри. Също така е добре страните на снимките да са в една пропорция. Тези предложения подлежат на коментар, тъй като всичко зависи от ефекта, който трябва да постигне презентацията. Също така бих препоръчал преди да изберете финалните снимки, да ги покажете, вън от контекста на презентацията, на ваши близки и да поискате тяхното мнение .

 

MELBOURNE V2
Фотограф: Антон Кръстев

 

– Как се прави снимка, която разказва история? 

С подготовка и внимание към детайла и към момента. Пак се връщам на това, което казах по-горе, – всички елементи, които фигурират на снимката, трябва да изглеждат така, че да се допълват и формират хармонична цялост.

– Кога една снимка е по-добре да е черно-бяла и какво усещане носи тя?

Лично аз подготвям обработвам кадрите си черно-бели, когато не искаме да отвличам вниманието на зрителя с цветовете. Причините може да са много – лоша комбинация на източници на светлина, които не мога да контролирам, търсен ефект – когато искам да акцентирам върху формите и/или действието, и др.

 

_CVS2434
Фотограф: Антон Кръстев

 

– Този въпрос може би звучи като:„Кое е първо – яйцето или кокошката“, но все пак ще те питам.  Кое е по-силно въздействащо – снимка или разказ?

Погледнато от моята камбанария, със сигурност снимката е по-въздействаща. Въпреки това усещанията, които носят разказът и снимката, според мен са коренно различни – разказът има време да се развие, да създаде устойчива емоция с времето, която да осмислиш и усетиш докато го четеш, докато при снимката емоцията те връхлита изведнъж – още при първия поглед кадърът създава една смесица от ясно послание плюс неосъзнато психическо въздействие, което зрителя сам избира дали да разгадае или да премине нататък.

Leave a Reply