Най-голямата грешка при презентиране. Част 2

with No Comments

И така, честит ви понеделник.

Време е да споделим с вас Част 2 от поредицата “Най-голямата грешка при презентиране”.

Както уточнихме в първата част, най-голямата грешка при създаването на която и да е презентация (а и най-често допусканата) е да се фокусираме повече върху процеса на създаването, отколкото върху целите, които искаме да постигнем с нея.

Ако пренебрегнем поставянето на ясни цели, казахме си още, рискуваме да се окажем с много красиви слайдове, които не вършат никаква работа.

Затова и в днешния пост ни се иска да дадем няколко идеи за това как можете да поставяте работещи цели за своите презентации.

Първото, което трябва да направите, е да не забравяте, че трябва да си поставите цели. Колкото и това да звучи елементарно, истината е, че не сме свикнали да мислим за презентациите си по този начин и рядко сядаме, за да дефинираме цели за тях. Така че преди да отворите PowerPoint, вземете лист и химикал и разпишете няколко “умни” цели.

Умни цели? Да.

Сигурни сме, че сте виждали не веднъж съкращението S.M.A.R.T., когато говорим за стратегическо планиране от всякакъв тип. Но възможно ли е по същия начин да се поставят цели и за създаването на презентации? Според нас – да. Дори е препоръчително.

Акронимът S.M.A.R.T. е хитроумен начин да се опишат най-важните характеристики, които една цел трябва да притежава, за да бъде истински работеща. Ето какво значи той (адаптиран от нас към процеса на подготовка на презентация):

S (specific) – специфична – какво точно искаме да постигнем с нашата презентация – детайлно описание на промяната, която искаме да постигнем в аудиторията.

M (measurable) – измерима – вътре в самата цел има дефиниран измерим индикатор за успех.

A (attainable) – постижима – можем ли да постигнем тази цел с нашата презентация или не?

R (relevant) – адекватна – тази цел адекватна ли е с аудиторията, “връзва” ли се с техните търсения, нагласи и очаквания.

T (time bound) – в какъв срок трябва да бъде постигната тази цел – преди, по време или след презентацията?

Когато си поставяте SMART цели, още в процеса на мисленето по тях, започват да изкачат много интересни идеи, свързани с това как бихте могли да ги изпълните.

Ето и един пример, за да стане по-ясно:

Надявам се не сте забравили г-н Емилов от първата част на този пост. Е, същият решава да се стегне и да направи отново презентацията си, този път с ясни цели. Ето как изглежда неговият процес по дефинирането на първата цел:

– Ако от мен се очаква продажба, – мисли си той, – то първо хората трябва да се запознаят по-подробно с продукта. Най-добрият начин това да стане е чрез посещение на корпоративния ни уеб сайт, защото представянето на софтуера там е страхотно.

– Следователно една от целите на презентацията ми е да мотивира участниците в конференцията, които ще я чуят, да посетят корпоративната ни интернет страница. (S – специфична цел)

– Добре би било, ако от 100 души, които ще я чуят, поне половината влязат в страницата. (М – измерим показател за успех).

– Те биха влезли, ако получат някакъв допълнителен бонус/мотивация – например, мога да им дам уникален код за удължено безплатно ползване на продукта (A – постижимо, наистина увеличава шанса хората да влязат после в сайта).

– Хората биха харесали това, защото търсят начиин да подобрят обслужването на клиентите си, а ние им предлагаме решение на проблемите им (R – адекватност).

– Добре е да влязат на сайта не по-късно от два дни след презентацията, за да има максимален ефект и да са възможно най-мотивирани да си купят продукта (T – срок).

Следователно първата SMART цел на г-н Емилов би звучала по следния начин:

Целта ми е с моята презентация да мотивирам поне 50% от участниците в конференция XYZ да изпробват продукта ни на сайта на компанията в рамките на два дни след самото събитие като им предоставя уникален код за достъп до сайта.

Разбира се, г-н Емилов може да продължи да си поставя цели (и дано го направи), но ние ще спрем дотук – надяваме се примерът е достатъчен.

С подобна цел, презентаторът има ясна посока, в която да върви. А и честно казано, цел като горната би накарала много презентатори да променят голяма част от слайдовете си, начина си на изложение и какво ли още не. Защото вече има резултат за постигане, а не само слайдове за показване. И за да се постигне този резултат, цялата презентацията трябва да е подчинена на него.

Това правят целите с презентациите – фокусират ги.

Затова горещо ви съветваме да не ги пропускате – да не би да се окаже, че правите най-голямата грешка в презентирането.

Честит понеделник!

 

 

снимка: askjeremyjones.com

 

Leave a Reply