Петъчни разговори с… Левена Лазарова

with No Comments

Петъчният ни гост тази седмица е измежду хората, които със сигурност могат да ви научат на много неща за презентирането и публичното говорене. Но след години опит в сферата на маркетинговите комуникации, в това число и като управител на няколко агенции, едно от тях владее почти до съвършенство – стратегическото планиране, включително и на презентациите. В момента Левена е главен редактор и съ-издател на най-популярния блог в България, Момичетата от града.

Сами разбирате, че не са много хората в България, които могат да ни научат по-добре от Левена Лазарова как се планират добре фокусирани и структурирани презентации, които печелят клиенти. И затова за нас е истинска чест, че тя прие поканата ни да гостува в петъчните ни разговори.

 

Левена Лазарова: Усмихвайте се повече!

Мишо: Левена, здравей и благодаря, че се съгласи да споделиш с нас своя богат опит! Дълго мислих как да опиша твоя подход към създаването на презентации, доколкото го познавам от работата ни заедно. Нещото, което винаги ми е правило най-силно впечатление е твоят стремеж към махане на излишното и непрестанно структуриране. Та не ми дойде нищо по-добро, с което да го опиша, от “no bullshit”* подход. Ти как би описала своя собствен стил на създаване напрезентации?

Левена: Презентацията е външният израз на работа, която е вече свършена. За да стигнеш до даден комуникационен или друг продукт, ти минаваш през дълъг аналитичен, логически, творчески и интуитивен процес. Съвсем не е задължително обаче да сподеяш всички негови стъпки с аудиторията. Презентацията е начин да хванеш своя слушател за ръка и да го преведеш по най-краткия и работещ начин до отговора. Не е нужно той да премине през гъстата част на гората, камо ли да се загуби там.

 

В рекламната и ПР индустрия съществува думата pitch, която описва избора на нова агенция от страна на клиент. На практика този процес е състезание между различните агенции, в което те презентират пред клиента своите творчески идеи и се предполага, че печели агенцията с най-добри идеи. Имат ли общи черти печелившите презентации – какво ги прави такива? И каква част от успеха се дължи и на самото презентиране, на само на творческата идея?

Много бих искала да мога да кажа, че успехът на пич най-вече зависи от продукта, после от презентацията. За съжаление обаче често се намесват и други фактори, които нямат нищо общо с честната игра. Въпреки това добрата презентация винаги помага. Освен всичко останало, тя е белег на професионализъм и високи критерии, дори бих казала – въпрос на чест.

 

Моля те разкажи ни малко повече за твоя процес на подготовка. Как се готвиш за изготвянето на самата презентация и след това за представянето й?

Не се готвя, направо сядам и почвам. Ако това, което продавате е качествено, презентацията се пише сама. Добре е да имате време обаче след това – за отлежаване и усъвършенстване. Представянето е въпрос на следване на правилата на body language. Ако тялото ви не излъчва правилните сигнали, ако не гледате аудиторията в очите, ако не вярвате в това, което продавате, никой не може да ви помогне.

 

Коя част от създаването на презентация ти е най-приятна? А коя си склонна да оставиш за накрая или да й отдадеш по-малко внимание?

Всичко без финансовата оферта е приятно и може да бъде представено творчески и нестандартно.

 

Коя е презентацията, с която най-много се гордееш? Ако не можеш да споменаваш имена на клиенти или проекти, разкажи ни за самата презентация – как я създаде, кои бяха факторите, които доведоха до успех, имаше ли нещо интересно покрай представянето й?

Презентациите на Момичетата от града до една са перфектни. И работят, също така.

 

Една от нашите цели в MAKE THEM… е да помагаме на хората да правят по-въздействащи презентации. Кой помагаше на теб в началото, от кого или откъде се учи? Минавала ли си някога през специализирано обучение за презентации? Колко голяма е ролята на самообучението.

Аз лично съм имала шанса да бъда на няколко международни професионални обучения, и от Young & Rubicam, и от Ogilvy. За което съм благодарна на бившите си шефове. Вярвам, че особено младите хора могат да бъдат насърчавани и развивани много успешно чрез специализирани обучения.

 

Коя е най-вдъхновяващата презентация / реч, която си слушала? Може и повече от една.

Наскоро бях на Future Talk във Виена, където гост говорител беше основателката на The Huffington Post – Ариана Хъфингтън. Тя говореше за новите медии и предизвикателствата пре журналистиката в съвременния дигателен свят. Без много напрежение и старание тя успя да представи идеите си и да отговори на всички въпроси, дори на наудобните.

Помня иначе презентацията на Дейвид Дрога на Digitalk. От българските колеги мога да спомена Марсел Леви и Йордан Жечев.

 

И накрая – моля те за няколко съвета към начинаещите презентатори. Какво да не пропускат, за какво да внимават – изобщо, как се става добър в презентирането?

Докато пишете, се съмнявайте, докато презентирате, си вярвайте. И се усмихвайте повече.

 

*NO MORE BULLSHIT – букв. “Без простотии”. В случая описва стремежа към изчистване на всичко излишно в една презентация. По принцип се счита за доста груб израз, който не ви съветваме да използвате при работа с хора с майчин език английски, ако държите на етикета.

Снимка: Линда Александрийска

 

Leave a Reply