Дори иновациите не могат без добри презентации

with No Comments

Какво е иновация? За мен иновацията е нещо, което прави живота по-лесен. Оказва се обаче, че иновацията сама по себе си не е достатъчна, за да получи летящ старт. Тя трябва да е желана. Дори и най-страхотната иновация има нужда така да бъде презентирана пред публиката, че да бъде възприета, разбрана и най-вече – потребителите наистина да си кажат “Искам този продукт!!!”. И за да не говоря теоретично, съм се въоръжила с прекрасен и съвсем пресен пример.

През изминалата седмица се състояха ежегодните награди за иновации на Decathlon. Всяка година марките, които са под шапката на Декатлон, се надпреварват помежду си в разработването на все по-иновативни продукти, които да правят спорта още по-достъпен за хората. В рамките на наградите, 10-те най-иновативни продукта се представят пред публика и на база гласовете на публиката се избира фаворитът. Всеки продуктов мениджър, стоящ зад иновацията, представя своя продукт в рамките на 10 минути. Дотук имаме класически pitch, с тази разлика, че презентацията е пред крайния клиент и потенциален купувач на продукта.

В случая, презентациите се крепят на две основни неща – какъв е продуктът и как е представен. Иновацията си е иновация и без презентация. Да, така е. Но когато публиката трябва да реши на кой продукт да даде летящ старт, тогава презентацията пред нея се оказва решаваща. Реших да направя кратък анализ на презентацията на Oxelo, марката за скейт, ролери и тротинетки, чиято иновация отнесе всички в залата и спечели първо място за Иновация на 2015 г. Можете да изгледате презентацията във видеото по-горе.

Източник: http://corporate.decathlon.com/en/the-b1-oxelo-scooter-is-voted-innovation-of-the-year/
Източник: http://corporate.decathlon.com/en/the-b1-oxelo-scooter-is-voted-innovation-of-the-year/

Продуктът и целта 

Продуктът, който е представен, е тротинетка за деца до 4 години. Целта на презентацията – да продаде иновацията на масовия потребител така, че той да е готов да гласува за нея и да я избере пред всички останали.

Структура на презентацията

Презентацията е структурирана по следния съвсем простичък начин:

  1. Адресиране на проблем – децата до 4 години трудно пазят равновесие. Как най-лесно може да бъде презентирано това на хората? Като им бъде показано. Няма как да си човешко същество и да не се развълнуваш, като видиш заснетото видео, в което мъниците на по 2 годинки се учат да карат тротинетка. И няма как да не ти се свие сърцето, като видиш как не могат да балансират и да завиват, в следствие от което падат. Проблемът е изложен, потребителят вече има очакването, че нещо трябва да го реши.
  2. Решението – тротинетка, която може да завива. Представят се съществуващите продукти с техните недостатъци, както и как се е стигнало до точно това решение. Идва моментът, в който да се покаже това решение – и тук Oxelo отново хващат публиката, защото изненадващо вкарват следващ емоционален елемент, а именно видео, в което децата им казват какво очакват от тях при разработването на продукта. Хитро, не мислите ли? Защо, когато говорим за иновации, да трябва да говорим технически? Важното е да бъдем разбрани. Разбира се, следват няколко минути, в които се демонстрира продукта, говори се за предимствата му и, разбира се, цената.
  3. Изненадата накрая. Какво щеше да стане, ако презентацията бе приключила с техническите подробности? Вероятно щеше отново да постигне добър ефект, но дали достатъчно добър? Съответно, тя приключва с видео, в което на практика се вижда отново смисълът на продукта, но видеото показва един герой – 2-годишният Матис, неговата мечта – да кара тротинетка, и сбъдването ѝ, когато се сдобива с B1 на Oxelo. Публиката избухва в овации.

Извод – дори най-иновативният продукт има нужда от добра презентация. Тя е онази подправка, която прави ястието неустоимо. В случая потребителят не гласува просто за иновация. Той сбъдва мечти.

Leave a Reply