Най-голямата грешка при презентиране! Част 1

with No Comments

Запознайте с г-н Емилов*.

Той е продуктов мениджър в софтуерна компания. Отговаря за пускането на пазара на ново решение за банковия сектор за подобряване обслужването на корпоративни клиенти.

За да го представи пред потенциални клиенти, той ще участва в голям банков форум, където неговата компания инвестира немалко пари за правото да направи презентация в панела за обслужване на корпоративни клиенти.

Г-н Емилов познава темата и продукта си из основи. Познава и аудиторията си добре, работейки в сектора от години, и е наясно с нуждите и предизвикателствата пред бъдещите си клиенти и как да ги задоволи.

И така, с идеята, че е истински експерт в темата, той старателно изработва, репетира и изнася презентацията пред потенциалните клиенти.

След което се връща в офиса и шефът му го пита как е минало.

– Добре, – отговаря той.

– Чудесно, – казва шефът. – А колко продажби направи?

– …

Г-н Емилов очевидно има проблем, защото отговорът на въпроса на шефа му е: Нула.

Е как така?

Експертът ли не струва? Презентира зле? Не се е подготвил достатъчно? Продуктът е гаден?

Едва ли.

Просто г-н Емилов допуска най-голямата и най-често срещана грешка при презентиране.

Никога не отделя 15 минути преди да започне да прави презентацията си, за да си изясни какви точно са нейните цели.

Огромният проблем на много презентатори е, че се фокусират върху самата презентация – нейното изработване и изнасяне, а не върху резултатите от нея.

Надявам се въпреки елементарния пример идеята да става ясна – как презентирате зависи изцяло от това какво искате да постигнете. И то не по принцип, а с конкретната аудитория по време на конкретното събитие.

Освен това, ако не си поставите конкретни, ясни и измерими цели за своите презентации, как точно измервате ефекта от тях? Или с други думи защо г-н Емилов отговаря, че презентацията е минала “добре”? Как знае това, ако няма идея какво е “добре” според шефа му?

Огромният проблем на много презентатори е, че се фокусират върху самата презентация – нейното изработване и изнасяне, а не върху резултатите от нея. И тогава “добре” означава, че са направили красиви слайдове, не са се запънали при изнасянето, не е спирал токът, не е имало микрофонии (нали знаете, онзи висок пищяш звук, който се получава, когато микрофонът е малко по-усилен), проекторът е работил супер, хората са се забавлявали и са пляскали накрая. С други думи, че тяхната работа по самата презентация е минала безпроблемно.

Нашите презентации не търсят въздействащи истории и красиви изображения, защото са произведения на изкуството. Те имат по-важна задача – да подтикват аудиторията към промяна.

Но в това ли се състои успехът ни като презентатори? Може ли липсата на технически проблеми или пък добре изнесената презентация да са цели сами по себе си за който и да е професионален презентатор? Не, разбира се!

Нашите презентации не търсят въздействащи истории и красиви изображения, защото са произведения на изкуството. Те имат по-важна задача – да подтикват аудиторията към промяна. И едва когато тази промяна (брой нови клиенти в случая на г-н Емилов) бъде постигната, нашата презентация се брои за успешна.

Та затова и ние в MAKE THEM…  сме убедени, че не дефинирате ли целите на презентацията си преди да започнете работа по нея, съществува огромен риск крайният резултат да е единствено красиви (и то евентуално) слайдове, показани по време на увлекателен (а дано, ама надали) разказ пред група хора.

И понеже винаги сме били практични, съвети и примери за това как да поставяме конкретни цели за нашите презентации очаквайте в Част втора на “Най-голямата грешка при презентиране”.

Със здраве!

* Г-н Емилов е измислен, нали знаете…
Заглавна снимка

Leave a Reply